Gezamenlijk kerstfeest vieren kan op diverse manieren. Thuis of bezoek een evenement.
Gezamenlijk kerstfeest vieren kan op diverse manieren. Thuis of bezoek een evenement. (Foto: Evgeny Atamanenko / Adobe Stock)

Wat gaan we doen met de feestdagen?

REGIO - Kerstmis en Oud en Nieuw wordt binnenkort gevierd door ruim 17 miljoen Nederlanders. Iedereen heeft een eigen invulling van deze dagen. Vieren we het met familie of vrienden, of verspreiden we de bezoekjes om iedereen te plezieren? Voor sommigen wordt de avond voor eerste kerstdag (kerstavond) steeds meer bij de kerst betrokken. Dé avond om de cadeautjes uit te pakken. Of wordt het toch 's morgens vroeg op eerste kerstdag?

Veel kerstevenementen in de regio

Voordat Kerstmis aanbreekt worden in de regio diverse evenementen gehouden die gerelateerd zijn aan kerst. Markten, concerten, bijeenkomsten, noem maar op. Bezoek deze lokale activiteiten met een kennis, buur, vriend of familielid. Zo hoeft niemand de kerst alleen te vieren.

Kerstwandeling

Kom in beweging. Doe woensdag 18 december mee aan de kerstwandeling door de Dorpsstraat in Oostwoud. Iedereen start om 19.30 uur bij d'Oude School in Midwoud en loopt naar de kerk, waar warme chocolademelk, glühwein en een kort programma wacht. Jong en oud mag meelopen. Bij slecht weer start het programma om ongeveer 19.45 uur in de kerk. Meer informatie, bel 0229-201074.

Kerstpakkenactie

De diaconie van de gereformeerde kerk zamelt kerstpakketten in voor de medemens. Wie wil ook helpen? Lever een kerstpakket in bij Rita Hooiveld, Meikers 2 in Andijk of bel voor meer informatie naar 0228-592587, graag na 18.00 uur. Met deze actie worden veel gezinnen blij gemaakt.

Markten

In de monumentale protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum worden vrijdag 13 december van 17.00 tot 21.30 en zaterdag 14 december tussen 10.00 tot 17.00 uur veel activiteiten tijdens de kerstmarkt gehouden. De in kerstsfeer gehulde kerk staat vol met kerstkramen, de geur van oliebollen, warme chocolademelk en glühwein. Het rad van avontuur draait regelmatig met mooie prijzen voor het goede doel. Dit jaar is dat het orthopedagogisch dagcentrum De Vlinders in Wognum. Fotograaf Sharona Sprong maakt zaterdag voor 5 euro een foto in de sfeervolle kerk. Hiervan wordt dan een kerstkaart gemaakt. Reserveren is gewenst om teleurstelling en wachttijden te voorkomen. Meer informatie en reservering: info@sharonasprong.nl.

NutTwisk verzorgt zondag 15 december een kerstmarkt in het dorpshuis in Twisk. Van 15.00 tot 19.00 uur kunnen bezoekers langs de diverse kramen wandelen, nog wat inkopen doen en genieten van diverse lekkernijen. Men kan meedoen met workshops en kinderen met een spelcircuit. Zangeres Timna treedt vanaf 19.00 uur op. Meer informatie via www.nuttwisk.nl

Kerstmiddag in De Post

Seniorenvereniging Noorderkoggenland houdt zondag 15 december om 14.00 uur haar traditionele kerstmiddag in de Post, Tripkouw 28 in Midwoud. Het Westfries Collectief neemt de aanwezigen mee naar haast vervlogen tijden van de legendarische conferencier Kees Stet. Na het optreden kan iedereen genieten van de kerstmaaltijd. Deze middag kost per persoon 17,50 euro. Introducés die het hele programma willen meemaken betalen 25 euro. Leden en niet-leden kunnen het middagprogramma bijwonen. Leden betalen 7,50 en niet leden en 12,50 euro. Opgave bij penningmeester, Willy Barbiers, tel. 0229-582132. Graag het bedrag overmaken op rekening NL70 RBRB 0944370403 te name van Seniorenvereniging NKL, onder vermelding van kerstmiddag.

Kerstdienst Zonnebloem WOM

De Zonnebloem, afdelingen Wervershoof, Onderdijk en Medemblik, verzorgt 17 december om 10.00 uur een kerkdienst in de de Werenfriduskerk, aan de Dorpsstraat in Wervershoof. De dienst is voor iedereen toegankelijk, jong en oud Wie slecht ter been is, kan worden opgehaald. Bel Tineke Kappelhof in Medemblik op 0227-543015 of voor Wervershoof en Onderdijk Margreet Vroegop, tel. 06-40793240.

Concerten

In het Witte kerkje, aan de Dorpsstraat in Abbekerk, vieren belangstellenden zaterdag 14 december om 19.30 uur gezamenlijk kerstfeest. Samen zingen met Joke Tuinema. Verder treedt gospelkoor Get Together op. Het zangduo Margreth Koning en Laurine Ros zingen ook prachtige kerstliederen . Ds. Desiree Woudt houdt een kersttoespraak en Tineke Hink leest een mooi gedicht. De toegang is vrij, alle reden dus om de kerst goed te beginnen in het Witte kerkje.

Zanger-pianist Roon Staal geeft zondag 15 december om 15.00 uur een kerstconcert in De Kapel, Middenweg 48 in Andijk.Hij vertolkt bekende liedjes als Oh Holy Night, Silent Night, Mary's Boy Child, Gloria in Excelsis Deo, Away In A Manger en The Holy City. Kaarten reserveren kan via Jan Gorter, tel. 0228-592957.

Het kleine dat groot wordt, is het thema van de oecumenische kerstzangdienst die in Sijbekarspel wordt gehouden in de aanloop naar kerst. Op zondag 15 december staan deuren van de sfeervolle protestantse kerk, aan de Westerstraat, voor iedereen open. De dienst begint om 19.00 uur. Met medewerking van koor Avanti uit De Weere. Ina Broekhuizen-Slot, pastor Jan Verbruggen, Henk Pronk en Francine van Diepen.

Kom zondag 15 december om 11.00 uur in de kerstsfeer met het jaarlijkse kerstconcert van Muziekscholen Oostelijk West-Friesland en Stede Broec in de Ridderzaal van Kasteel Radboud in Medemblik. In de voorverkoop kosten kaartjes 4,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar en 6,50 euro regulier. Aan de deur zijn de prijzen respectievelijk 5 en 7,50 euro. De museumkaart is niet geldig bij dit evenement. Kaarten vooraf reserveren kan via www.kasteelradboud.nl/agenda of koop kaarten aan de deur. Houd er rekening mee dat het vooraf uitverkocht kan raken.

Dickensdag

Dickensdagweekend op 13 en 14 december in de binnenstad in Medemblik. De kerstmarkt wordt gehouden van 16.00 tot 21.00 uur. In de Bonifaciuskerk vindt de Kunst & Kerstfair plaats op beide dagen. Het Stoommachinemuseum is ook geopend voor het publiek en geheel in Dickensstijl. Op het Van Houweningenpark kunnen de kinderen dit weekend schaatsen op het plein.

Stoommachinemuseum

Het stoommachinemuseum, Oosterdijk in Medemblik, is van 21 december tot en met 5 januari open, met uitzondering van eerste kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag. Het museum is onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines draaien. De nieuwe expositie 'Nederland op Stoom!' is geopend voor publiek.

Daarnaast worden diverse leuke kerstvakantieactiviteiten gehouden.

Maak er samen een gezellig kerstfeest van.