Darmflora, gezondheid en vezels

In de dikke darm leven grote hoeveelheden darmbacteriën. Als het goed is, zijn de nuttige en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Dat kan onder andere verstoord raken door een infectie, ziekte, antibiotica, stress en het eten van te weinig vezelrijke voeding

Eet gezond en vezelrijk en drink voldoende, vooral water

Brood eten

Bij gezond eten denken we al gauw aan bruinbrood in plaats van witbrood. Maar bruinbrood is vaak hetzelfde alleen met een toegevoegd kleurstofje, zoals mout. Kies volkorenbrood en dat mag alleen zo heten als het van 100% volkorenmeel is gemaakt!

Eet sowieso volkoren producten. Deze bevatten niet alleen meer vezels die goed zijn voor je darmwerking, maar geven ook langer energie af, waardoor je minder last krijgt van een suikerdip. Tip: Havermout is ook volkoren.

Groenten en fruit

Dat vezels belangrijk zijn, is wel duidelijk, maar wist je dat ze ook veel voorkomen in groenten en fruit? Zo zijn peulvruchten -zoals allerlei soorten bonen en erwten, en niet te vergeten linzen- behalve eiwitrijk, ook heel goed voor je darmen. Daarnaast appels, peren, artisjokken en rood fruit. En natuurlijk de onbetwiste vezelbom broccoli. Eet ook eens zoete aardappelen!

Niet alleen verstoppingen zijn een teken dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Minder dan één keer op een dag je grote boodschap doen of binnen een uur na je maaltijd trek hebben, zijn al signalen dat je te weinig van deze stoffen inneemt.

Ja, en natuurlijk blijft bewegen, (daar heb je hem weer), dat is zòòò belangrijk.

Reacties naar siemzeilemaker@icloud.com.