Samen de kerstboom optuigen is een gezellig en sfeervol moment.
Samen de kerstboom optuigen is een gezellig en sfeervol moment. (Foto: Adobe Stock)

Wat doet een kerstboom eigenlijk in huis?

REGIO - Bij velen begint het al te kriebelen voor Sinterklaasavond; de kerstboom opzetten. Waarom is dat toch? Gaat het om de geur van de dennenboom in huis? Misschien wel het gezamenlijk optuigen van de boom? Of brengt de die gewoon veel sfeer in huis?

Echt of nep dit jaar? Sommige mensen willen het liefste een gelijk aflopende boom, eigenlijk de perfecte boom. Vaak zijn die alleen maar verkrijgbaar in kunstvorm.

In een echte fijnspar, Nordmann of Blauwspar zitten vaak enige oneffenheden, maar ruikt daarentegen heerlijk. En als men die goed versierd met kerstballen, slingers, engelen, piek en kerstkransjes, is er niets mee van te zien.

Oorsprong

Men schreef in de dertiende eeuw een Frankische tekst over een groene boom vol kaarsen. Volgens het geschrift stond de boom centraal in de winterviering. In de late middeleeuwen plaatsten inwoners van een bepaalde regio in Frankrijk een boom in hun huizen, die werd versierd met kaarsen, goud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed. Dit fenomeen waaide pas halverwege de negentiende eeuw over naar andere West-Europese landen.

Prins

Aan Prins Albert, de echtgenoot van Queen Victoria van Engeland, hebben de Europeanen dit kerstritueel te danken. Hij liet in 1841 een sparrenboom volgens de Duitse traditie opzetten. De Duitsers decoreerden namelijk tijdens de zonnestilstand in de winter versierde dennentakken in hun woningen. De takken herinnerden hen aan het voorjaar. Nadat Albert de boom introduceerde aan zijn vrouw, nam de adel en later ook de gewone burger de versiering over. Daarom staat de kerstboom in huis.