Herdenk 4 mei de oorlogslachtoffers die gevochten hebben voor vrede in Nederland, maar ook in andere landen.
Herdenk 4 mei de oorlogslachtoffers die gevochten hebben voor vrede in Nederland, maar ook in andere landen. (Foto: Pascal van As)

'Vrede begint met glimlach'

REGIO - Nederlanders herdenken 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook in de gemeente Medemblik worden in de kernen op gepaste wijze de oorlogslachtoffers herdacht.

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt deze dag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en verschillende bewindspersonen zijn aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Inwoners herdenken oorlogslachtoffers

Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners om de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei bij te wonen. In kasteel Radboud wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden. Wethouder Dirk Kuipers spreekt over het thema Geef vrijheid door. Daarnaast vertelt Marlies Meirik-van Blanken over haar opa en oma Van Mechelen en hun rol in het verzet. Leerlingen dragen een gedicht voor. Aansluitend om 19.30 uur een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Nieuwstraat/hoek Breedstraat. Daar leest Mariëtte Kerckhaert een gedicht voor en een leerling van OBS De Meridiaan. Deze school heeft het monument geadopteerd.

Stilte

Iedereen is exact om 20.00 uur twee minuten stil. Na de kranslegging namens de gemeente Medemblik heeft iedereen gelegenheid om bloemen neer te leggen. Leerlingen van alle scholen uit Medemblik plaatsen gedenkborden. Zij maakten die op initiatief van het Educatief WOII Centrum Medemblik. Harmonie Crescendo en Scouting Titus Brandsma begeleiden de ceremonie en oud mariniers van de Stichting Keep Them Landing houden een erewacht. Wethouder Dirk Kuipers sluit de herdenking af en het publiek keert huiswaarts op de klanken van de liedjes van Stef Bos.

Landswerf

Eerder op de avond legt het comité, samen met wethouder Kuipers, een bloemstuk bij het monument bij het Landswerf. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen leden uit het verzet en de Joodse slachtoffers van het psychiatrische ziekenhuis. De groep gaat vervolgens naar het oorlogsmonument aan de Nieuwstraat, waar de oud mariniers om 18.00 uur de vlag volgens protocol halfstok hangen.

Gemeentehuis

De Wognummers herdenken deze avond alle oorlogsslachtoffers met de jaarlijkse herdenking. Deze start 19.00 uur met een oecumenische viering in het middengebouw van het gemeentehuis, aan de Dick Ketlaan in Wognum. Aansluitend verzamelen voor het monument dat voor het gemeentehuis staat. Een afgevaardigde van de gemeente Medemblik verwelkomt om 19.45 uur de aanwezigen. Om 19.59 uur klinkt het taptoesignaal. De aanwezigen zijn om 20.00 uur twee minuten muisstil. Fanfare Ons Genoegen speelt om 20.02 uur één couplet van het Wilhelmus. Kinderen lezen vanaf 20.04 uur gedichten voor, vervolgens kunnen nabestaanden, kinderen en overige aanwezigen bloemen neerleggen..

Abbekerk – Lambertschaag

Sinds 2015 beschikt Abbekerk-Lambertschaag over een oorlogsmonument, bij de ingang van de begraafplaats van Abbekerk. Belangstellenden kunnen daar de gevallenen herdenken en staan stil bij hun vrijheid. Jong en oud is vanaf 19.50 uur welkom bij oorlogsmonument. Om 19.57 uur wordt een gedicht voorgedragen. Vervolgens twee minuten stilte. Vijf minuten later een verhaal/overdenking en daarna kunnen de aanwezigen hun krans of bloemen neerleggen. De herdenking wordt rond 20.30 uur afgesloten.

Herdenking

Ook een herdenking bijwonen? Kijk op www.medemblik.nl voor meer informatie.

Vrede

Vrede is in Nederland heel gewoon, maar in veel landen heerst nog oorlog of geweld, denk aan Bangladesh, Nigeria, Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen, Somalië en Syrië. Aristoteles zei: het doel van de oorlog is vrede. Maar Moeder Theresa was meer optimistisch: vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde. Laten we vooral de vrede bewaren.

Herdenk 4 mei de oorlogslachtoffers die gevochten hebben voor vrede in Nederland, maar ook in andere landen.