Wim Staal (r) voorzitter van Landbouwshow Opmeer.
Wim Staal (r) voorzitter van Landbouwshow Opmeer. (Foto: Geert Bouius)

Landbouwshow toegevoegd aan Immaterieel Erfgoed

OPMEER - De landbouwshow in Opmeer is aan de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland toegevoegd. Op het zogenaamde 'netwerk' is de jaarlijkse tentoonstelling die al van 1889 wordt gehouden, erkend als een Nederlandse traditie.

Het bestuur is blij met de erkenning. "Het is mooi dat ons evenement deze erkenning kreeg", aldus bestuurslid Co Schipper. "Het geeft ook aan dat het een traditie is, die ondanks alles levend en actueel is gehouden." De Landbouwshow werd ooit opgericht om kennis en het vakmanschap in de agrarische sector te bevorderen. Iedereen kon op de eerste maandag in augustus zien waar agrarisch West-Friesland toe in staat is, maar vooral de laatste jaren wordt ook ingezet op een echte familiedag. Ruik, voel en proef het platteland, dat is wat het bestuur op deze dag wil bereiken. Het publiek beleeft alles wat het platteland te bieden heeft, van de nieuwste agrarische snufjes tot de traditionele West-Friese cultuur. Rondom het bestuur zijn vele vrijwilligers actief.

"Voor ons is het belangrijk dat onze dag ook als cultureel erfgoed wordt gezien", stelt voorzitter Wim Staal. "Wij zeggen altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Deze zomer wordt de 110e keer dat de show wordt gehouden. We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector heerst nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt en wat we aan een breed publiek laten zien."

Meer informatie is te vinden op www.immaterieelerfgoed.nl - landbouwshow-opmeer.