Dag van de Gezonde Schoolkantine

Elke derde dinsdag van april is de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Met deze dag vraagt het Voedingscentrum jaarlijks extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Dit jaar viel deze dag op 16 april. Een recordaantal scholen deed dit jaar mee.

Om jongeren te helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, is een gezonde eetomgeving essentieel. En omdat zij een groot deel van hun tijd op school zitten, valt daar veel winst te behalen. Geweldig dat steeds meer scholen aan de slag zijn met een gezonde schoolkantine. Daarmee maken we het voor onze jeugd makkelijker om op school gezond te eten. Maar moet er allerlei eetwaar te koop zijn in een kantine?

We willen ook aandacht voor de ongezonde omgeving in de buurt van scholen, vaak is er een snackbar of supermarkt vlakbij. Hoe meer verleidingen de jeugd tegenkomt, hoe moeilijker het is om daar weerstand aan te bieden. Wat dat aangaat was het vroeger allemaal makkelijker. Maar er ligt natuurlijk een taak, misschien wel de belangrijkste, bij de ouders.

Als ik van leerkrachten hoor dat ze op school een fruitdag hebben en dat er dan kinderen zijn die 'knijpfruit' meenemen en als de leerkracht dan aangeeft dat dat niet de bedoeling is, prompt een ouder verhaal komt halen. Mijn kind lust geen fruit. Ja, dat kan, maar is dat niet een gebrek aan de opvoeding? Net zo goed als dat kinderen geen kraanwater zouden lusten?

Laten we het alsjeblieft gezond houden. Gewoon een appel mee voor de pauze en op elke school is een kraan. Blijven ze tussen de middag over, neem dan een paar gezonde boterhammen mee van huis.

Ik ben misschien ouderwets, maar dat is misschien wel gezond.

Siem.zeilemaker@icloud.com