Nog nooit bij paalzitten geweest? De sfeer moet je proeven!
Nog nooit bij paalzitten geweest? De sfeer moet je proeven! (Foto: aangeleverd)

Paalzitten moet je meemaken!

LAMBERTSCHAAG - Een evenement wat in heel West-Friesland bekend is, is het Paalzitten in Lambertschaag. Een horde mensen komt daarop af. Het is gezellig, sfeervol en bezoekers nemen hun petje af voor de paalzitters. Van vrijdagmiddag tot en met zondagavond zitten op een klein plankje. Ga er maar aan staan!

Paalzitten wordt dit jaar voor de 48e keer georganiseerd. De 'dare devlis' stappen vrijdag 19 juli om stipt 17.00 uur op de palen. Het hele weekend draaien bekwame radiomakers dag en nacht radiodiensten. Ze doen alles om de paalzitters het naar hun zin te maken om het record van vorig jaar te verbreken met een minuut. Als het de mannen lukt 52 uur en 35 minuten te zitten, dan komen zij op de grote paalzitbeker te staan.

DJ Berry maakt er vrijdag- en zaterdagavond een happening van in de tent. De Hoogwoudse formatie Band Zonder Naam treedt zaterdagmiddag en -avond op. Joyride staat daar zondagmiddag op het podium.

De organisatie krijgt het elk jaar weer voor elkaar om een volledige deelnemerslijst te leveren. Deelnemers zijn: Tijs Smit, Mauro van Dam, Marco Kremer, Robin Wisdom, Daan Vijn, Teije de Vries, Guido Bekelaar, Jethro van Veelen, Timo Schipper, Justin Dam, Rick Hubers, Luuk Hauwert, Maroi Bizot, Max Zijlstra en Renzo Teka.

Marcel Smit van de organisatie hoopt om 21.35 uur zoveel mogelijk paalzitters uit hun benarde positie te halen. "Ze mogen dan eindelijk dat welverdiende biertje halen. Namens Stichting Paalzitten Lambertschaag en het Wagenwiel wensen wij iedereen een onwijs en mooi weekend toe."

Een echt West-Fries volksfestijn meemaken? Kom naar de parkeerplaats achter Het Wagenwiel, Noordeinde in Lambertschaag. De toegang is zoals altijd gratis en voor niets.