De huisartsenpost

Buiten werktijden van de huisarts, in een situatie dat men niet kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend, is er de huisartsenpost. Een huisarts hoeft niet meer dag en nacht klaar te staan voor patiƫnten, zoals vroeger. Dat is een enorme verbetering, maar is dat ook zo voor de patiƫnt?

Ik dronk afgelopen zaterdag koffie bij mijn jarige zoon en toen ik binnenkwam, stond zijn vrouw te bellen. Ze luisterde, maar zei niets. Na een paar minuten zette ze de telefoon op speaker en ik hoorde: "er zijn nog negen wachtenden voor u". Dat was de huisartsenpost die zij belde, omdat mijn kleinzoon hele hoge koorts had, hele hoge hartslag en snelle ademhaling. Even overleg wat je in zo'n geval moet doen, want je maakt je best zorgen over een kleintje van net 1 jaar.

Na pakweg een kwartier was er eindelijk reactie en verder kwam het helemaal goed, maar dit is toch eigenlijk veel te gek. Bij een arts moet je direct terechtkunnen en zeker heel snel iemand kunnen spreken die je kan adviseren wat te doen.

Nu is bekend dat steeds meer mensen net zou makkelijk de huisartsenpost 's avonds of in het weekend bellen en niet meer wachten tot de volgende dag, ook al is er niets ernstigs aan de hand. Maar is dat raar? Er wordt van ons verwacht dat we allemaal werken, veel mensen zijn ZZPer, dus zo simpel is het niet.

Als je naar de huisarts moet ben je al gauw een paar uur kwijt voordat je naar je werk kunt en als dat binnen korte tijd vaker gebeurt is je werkgever ook niet blij.

Ik denk dat de huisartsen mee moeten met de moderne tijd en er niet onderuit kunnen om avondspreekuren in te stellen. Er zijn nog negen wachtenden voor u is onacceptabel. Wat vindt u?

Siem.zeilemaker@me.com