Wespen komen eraan

In augustus is de kans dat je door een wesp gestoken wordt het grootst. De geel-zwarte insecten maken een feestje in de tuin, minder feestelijk. Dat is de ene kant van het verhaal, maar ze zijn ook hartstikke nuttig.

De wespen zorgen in de tweede helft van de zomer voor overlast in Nederland. Zij houden van suikers, een zoet drankje of rijpe vrucht. Daarnaast moet het lijf van de wesp worden onderhouden en de larven worden gevoerd. Daarvoor heeft de wesp eiwitten nodig. Die nemen ze tot zich door andere insecten te vangen, zoals muggen.

Een goed ontwikkeld nest kan soms uit 5.000 of meer wespen bestaan, een geel-zwarte nachtmerrie. Wie een nest in de tuin of ergens anders heeft, bel de ongediertebestrijder, bijvoorbeeld HVC.

Hoewel bijna alle wespen mensen de stuipen op het lijf jagen, steken niet alle soorten. Vaak heeft men het idee dat wespen zomaar steken. Dat is niet het geval. Een wesp steekt pas als hij zich in het nauw gedreven voelt of wanneer het nest wordt verstoord. De huid zwelt rond de steek op, kleurt rood en gaat gepaard met een stekende pijn. Eerst koelen, daarna bijvoorbeeld aloƫ vera erop smeren. Bij een allergische reactie gelijk een arts raadplegen. Steek in de mond, zuig op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan en bel 112.

Sla nooit naar een wesp, deze wordt dan agressief en voelt zich bedreigd. Blijf vooral kalm, probeer ze met een glas te vangen. Wespen houden niet van een bakje azijn, een schoteltje met gesneden ui, kruidnagels in een doorgesneden sinaasappel of citroen, koffie en wierook. Maak een wespenval met een plasticfles. Snij die doormidden en zet het bovenste deel omgekeerd in het onderste deel. Giet daar een beetje siroop in.

Bron: o.a. Vroege vogels

Succes en nog veel mooie zomerse dagen gewenst.

siem.zeilemaker@me.com