Eten, drinken en presteren

Met als doel de Vooroeverloop van afgelopen zondag mocht ik bij een paar bedrijven training geven aan beginnende en wat meer ervaren hardlopers. Ontzettend leuk om te doen, zeker als je dan ook aanwezig bent bij het einddoel.

In de voorbereiding naar een wedstrijd neem je de laatste training(en) wat gas terug om er op de dag zelf helemaal te staan. Bij de laatste training voor de wedstrijd gaf ik wat tips over wat je juist wel en wat je juist niet vlak voor de wedstrijd moet doen. Zoals gezegd neem je wat gas terug, minder omvang en minder snelheidswerk in je trainingen. Ga niet op het laatste moment nog nieuwe hardloopschoenen of -kleding kopen, tenminste niet om het de wedstrijddag aan te trekken. Zorg dat je de laatste dagen aan je rust toekomt. Vaak slaap je de laatste nacht slechter door toch een beetje spanning, maar dat maakt niet uit. Wat meer drinken dan je anders doet de dag van tevoren en vooral water en liever geen of zo weinig mogelijk alcohol.

Op de wedstrijddag goed water drinken en een 'normaal' licht verteerbaar ontbijt tot maximaal twee uur van te voren. Je hebt dan nog tijd om voor de start naar het toilet te gaan. De avond ervoor is een een maaltijd met veel koolhydraten het beste, dus pasta, rijst, pannenkoeken, bonen en erwten. Maar ga niet extra veel eten. Loop je niet langer dan circa. een uur, dan hoef je onderweg niet te eten en te drinken. Natuurlijk mag je gerust een bekertje water aanpakken bij een drinkpost, maar echt nodig is het niet, tenzij het heel erg warm is. De tip die bij de lopers tot de meeste verbazing leidde, was dat je de avond voor de wedstrijd beter weinig of geen rood vlees kan eten. De reden hiervan is dat je lichaam veel tijd en energie nodig heeft om vooral rood vlees te verteren en dat gaat ten koste van je nachtrust. Dus stel die barbecue uit tot na de wedstrijd.

Veel succes als je binnenkort ook meedoet aan een wedstrijd.

siem.zeilemaker@icloud.com