Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Voorstelling 75 jaar leven in vrijheid

OPMEER - De gemeente Opmeer deed in juni een oproep aan haar inwoners om verhalen te vertellen over de oorlogsjaren in Opmeer. Ook of zij willen helpen met het theaterstuk '75 jaar leven in vrijheid'. Veel enthousiaste mensen, van toneelspelers tot decorbouwers meldden zich aan.

De toneelspelers zijn al druk aan het oefenen. De ene speler heeft ervaring en de ander heeft nog nooit op het toneel gestaan. Na de vakantietijd kwamen zo'n zeventig mensen naar de partycentrum Op-Stap in Hoogwoud om met elkaar kennis te maken. De leeftijd is van jong tot nog niet zo oud. Eenieder had een verhaal of gebeurtenis uit het verleden mee en daar werd voorzichtig mee gewerkt. Hoe beeld een speler met een gezichtsuitdrukking en het lichaam verdriet uit, blijdschap, wanhoop of angst. Dit gebeurde allemaal in groepjes op het speelvlak, zodat de spelers voorzichtig konden wennen aan het feit dat je in de aandacht staan. Voor de één geen probleem en voor de ander moeilijk. Alle oefeningen waren de eerste week non-verbaal, het ging puur om de mimiek.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding voor heel Nederland volgde op de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die veel verhalen heeft nagelaten, ook in de gemeente Opmeer. Onder leiding van toneelvereniging Schakels, de theatermakers van Culturele Staten en SJJO, het jeugdwerk in Opmeer, wordt van 30 april tot 5 mei een theatervoorstelling opgevoerd over die naoorlogse verhalen in Opmeer, op het recreatieterrein De Weyver in Hoogwoud. Schrijf alvast in de agenda.