Cees Benschop en Carlita Smit arbitreren al jaren met veel plezier.
Cees Benschop en Carlita Smit arbitreren al jaren met veel plezier. (Foto: aangeleverd)

'Van biljarten kijken, leer je het spel'

REGIO - Ooit wel eens gebiljart? Een potje in de kroeg of bij een ouderenvereniging. Dat gaat er allemaal gezellig aan toe. Maar ook tijdens echte wedstrijden is de sfeer zeer gemoedelijk. Sportiviteit en vriendelijk met elkaar omgaan, dat zit in de meeste biljarters. Ook de arbiters dragen hun steentje bij om de wedstrijden in goede banen te leiden.

Een arbiter telt de caramboles die een biljarter maakt. Op cruciale momenten is het oordeel van de leiding aan tafel bepalend. Net mis is tenslotte net mis. Of speel iemand met de bal van de tegenstander, dan wordt de carambole afgekeurd. Een arbiter houdt de biljartballen als een havik in de gaten. Serieus, maar ook vaak met een dolletje.

Arbiters gevraagd

Cees Benschop en Carlita Smit zijn arbiters, aangesloten bij de Vereniging West-Friese Arbiters. "Ik biljart nu ongeveer vier jaar", zegt Carlita. "En arbitreren doe ik zo'n drie jaar. Tja, wat vind ik er zo leuk aan. Alles eigenlijk. De gezelligheid met de spelers en het spelletje zelf. Ik vind biljarten geweldig. Oh ja, dat is ook zo, ik ben de baas aan tafel en ben in 'control'. Dat besef ik eigenlijk nu pas", lacht ze.

Leiding geven

In de biljartsport is goede leiding onontbeerlijk. Een vereniging kan ondersteuning van het arbiters-korps aanvragen om een toernooi goed te leiden. Interesse om ook arbiter te worden? Meer informatie over de West-Friese Arbiters is te verkrijgen via Ben Haentjens, tel. 0228-516844 of benmarja1@gmail.com.

"En van biljarten kijken, leer ik zelf ook veel over het spelletje", voegt Carlita eraan toe.