Voor vele ouders start een nieuwe fase, als een kind naar de basisschool gaat.
Voor vele ouders start een nieuwe fase, als een kind naar de basisschool gaat. (Foto: Shutterstock)

Basisschool uitkiezen en kind inschrijven

REGIO – Wanneer een kind vier jaar wordt, mag het naar de basisschool. Vanaf vijf jaar gaat de leerplicht in. Dan móet een kind naar school. Ouders/verzorgers kiezen zelf een basisschool uit.

Ouders/verzorgers kiezen zelf bij welke basisschool zij hun kind inschrijven. In de keuzegids Basisonderwijs op www.basisonderwijs.nu/keuzegids-basisonderwijs/ vindt iedereen tips voor het kiezen van een school voor een kind. Het is belangrijk om de kleine tijdig aan te melden. Sommige scholen hebben namelijk een wachtlijst. In een aantal gemeenten gelden speciale regels en afspraken voor het aanmelden van nieuwe leerlingen.
Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag een kind in de meeste basisscholen alvast een aantal (halve) dagen naar school om te wennen. Stel die vraag tijdens de open dag.

De meeste ouders melden hun kind aan bij de basisschool voordat het vier jaar wordt. Basisscholen kunnen een wachtlijst hebben of de school kan een leerling weigeren, bijvoorbeeld als de school al vol is. Bij het inschrijven moet het burgerservicenummer (BSN) van het kind worden doorgeven. Neem hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van de kleine mee. Of het bewijs van uitschrijving van de oude school, als het om een nieuwe school gaat.

Van peuter naar kleuter

Als een kind vier jaar wordt, is het geen peuter meer, maar een kleuter. Het ene kind heeft moeite met de stap naar de basisschool, maar een ander kind is er hard aan toe. Vaak geldt dat voor de ouders. De een is blij met wat meer vrije tijd, terwijl de andere ouder er enorm tegen opziet.

Wennen

De kleuter zal de eerste paar dagen veel nieuwe dingen en indrukken opdoen. Het moet sowieso wennen om vijf dagen in de week van huis weg te zijn. Op jongere leeftijd gaan de meesten wel naar een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal, maar dat is meestal korter. Op school krijgt het kind te maken met een gestructureerde dagindeling. Dat is vaak ook even wennen en er wordt meer van hen verwacht. Ze moeten ook dingen doen die ze misschien niet zo leuk vinden, bijvoorbeeld opruimen.

Maar voorop staat dat de kinderen plezier in leren krijgen op de diverse scholen die op deze pagina staan.

Neem een kijkje op de Jozefschool, Meridiaan, Het Koggenschip, de Maria Bernadetteschool in Medemblik of De Wegwijzer in Opperdoes.

Afbeelding