De drie heksen tijdens de opnames.
De drie heksen tijdens de opnames. (Foto: Elske de Weijer)

Leerling neemt film 'Het Jubileum' op

GROOTEBROEK - Wat begon met een idee over een grappig verhaal en een opmerking van een leraar, resulteert nu in een korte film. Rick Zijlma uit atheneum/gymnasium 5 van het Martinuscollege in Grootebroek is bezig met de opnames van zijn eerste film.

Rick legt uit: "Voor school moeten we met enige regelmaat korte filmpjes maken als schoolopdracht. Een van mijn leraren vond een filmpje wat ik gemaakt had zo leuk dat hij zei dat ik er wat meer mee moest doen."

Samen met enthousiaste medeleerlingen, heeft hij het door hem geschreven script uitgewerkt en gezorgd dat de film gemaakt wordt. "Veel regelwerk, maar ik kreeg veel hulp; vanuit school, Jongerencentrum Inventas, De Drommedaris en leerlingen die acteren, helpen filmen, monteren en kap en grime." Na maanden van voorbereiding wordt er nu echt gefilmd. "Nu zijn er zoveel mensen bij betrokken, dat het serieus is", aldus Rick.

Het Jubileum speelt zich af in twee tijdvakken. Het verhaal begint zo'n 250 jaar geleden aan het einde van de heksenvervolging. De drie overgebleven heksen richten een school op, het Martinuscollege, als dekmantel voor hun plan om hun mede-heksen weer terug naar deze wereld te brengen. Hiervoor moet een ritueel worden uitgevoerd, maar voordat zij dit doen, verdwijnen ze. Anno 2019 keren de drie heksen terug en willen alsnog hun ritueel uitvoeren. Scholieren van de school proberen dit uit alle macht te voorkomen, wat resulteert in een komisch kat-en-muisspel en home alone-achtige taferelen.

Eind april is de laatste draaidag, in mei wordt de film gemonteerd, die duurt ongeveer een uur. Eind mei de première. Waar weet Rick nog niet. Ambities om na de middelbare school verder te gaan met filmen heeft hij niet. "Ik wil geneeskunde studeren", lacht hij.