Botontkalking

Melk is goed voor elk is ons met de paplepel ingegoten. Het lijkt aannemelijk: botten bestaan uit kalk en melk is een bron van calcium (kalk), dus melk drinken is goed voor je botten. Als je ouder wordt en zeker als je vrouw bent na de overgang en de botontkalking 'toeslaat' moet er wat gebeuren. Tegenwoordig worden oudere mensen, zeker na een botbreuk, opgeroepen voor een osteoporosetest en als blijkt dat je daar last van hebt wordt geadviseerd vooral melkproducten te gebruiken. Maar...

Als je de mens met de dieren vergelijkt, en waarom niet, valt op dat moedermelk alleen voor pasgeboren, zogende dieren wordt gebruikt. Geen enkel zoogdier drinkt melk van een ander zoogdier en al helemaal niet op volwassen leeftijd. De mens heeft duizenden jaren rondgelopen zonder melk te drinken. Behalve bij mama dan als baby. Melk drinken is pas begonnen toen de landbouw en veeteelt ontstonden. Toen werd ontdekt dat als je een koe of geit bleef melken na de geboorte van een kalf, het moederdier melk bleef geven. Dus werd de melk een voedingsmiddel bij gebrek aan voldoende andere voedingsmiddelen. Veel deskundigen twijfelen aan de goede opname van calcium uit melkproducten en of het wel helpt tegen osteoporose.

Botten zijn een levend weefsel, dat zichzelf -jouw leven lang- blijft afbreken en opbouwen. Volop kansen dus om je botten te verbeteren. Bewegen en vooral hardlopen en krachttraining met gewichtjes is heel goed. Goede calcium haal je onder meer uit groene groenten, bonen, noten en zaden. Ik zeg niet dat u geen melkproducten meer moet gebruiken, maar blijf kritisch en gezond.

siem.zeilemaker@me.com

Bron: energiekevrouwenacademie.nl