Minder is beter

Het draverijweekend is geweest, daarvoor de Wervershover- en Keuterkermis, het terrasje pikken in de zomer en ga nog maar even door. Jammer dat er zo langzamerhand een einde komt aan alle feestweekenden en festivals. Maar eigenlijk ook wel goed en dan bedoel ik vanwege het alcoholgebruik. Heerlijk dat biertje of roseetje, maar nu maar een tijdje flink minderen, want laat je niks wijs maken: alcohol is altijd slecht! Goede stofjes in wijn en wij maakten ons zelf meteen wijs dat als 1 of 2 glazen goed zijn, een paar glazen meer nooit echt slecht zouden kunnen zijn.

Niets is minder waar.

Voor kinderen is het wel het allerslechtst, de schade voor hun hersenen is te groot. Ook niet 1 glaasje, voor de gezelligheid, omdat het kermis of kerst is.

Maar voor ons allemaal kan het de oorzaak zijn van heel veel ellende.

Vanaf 1 glas alcohol neemt de kans op borstkanker en allerlei andere soorten kanker toe, naast hoge bloeddruk, maagklachten en dementie.

Doorzakken, (bingedrinken) geeft de grootste schade. En dan hebben we het over 5 glazen per avond. Wil je minder gaan drinken, dan is dit een van de belangrijkste regels: nooit meer doorzakken.

Zonder alcohol is het ook leuk

Stop met alcohol aanbieden aan iemand die niet drinkt, of 'gewoon"nee zegt. Dus "Weigert iemand een glas wijn of een biertje, dring niet aan!"

Alcohol afschaffen?

Alcohol helemaal afschaffen gaat natuurlijk wel erg ver en is niet nodig. Natuurlijk is het leuk om af en toe een "flesje open te trekken", maar probeer het eens met een fles minder te doen. Geef jezelf de kans om ook plezier te hebben met niet meer dan een paar glaasjes per week of robeer eens wat verschillende 0.0 biertjes, de smaak wordt steeds beter!

Ik wens iedereen, inclusief mezelf, veel succes met het minderen.

siem.zeilemaker@me.com