Gooi groene afval in de juiste kliko. HVC maakt daar weer compost van.
Gooi groene afval in de juiste kliko. HVC maakt daar weer compost van. (Foto: Adobe Stock Yann Avril)

Gft-bak smult van kip en vis

REGIO - Veel inwoners van de gemeente Opmeer zijn eraan toe. Het lijkt dat de zomer eraan komt. Tijd om de barbecue aan te steken.

Kippenbotjes en visgraatjes in de gft-bak

Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kan men in de gft-bak gooien. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten. Er belanden nog teveel etensresten in de restafvalbak. Gemiddeld bestaat 32% van de restafvalbak uit gft en etensresten. Dat is zonde! Want als iedereen nu het in de groene bak gooit, maakt HVC er compost en groen gas van.

Maak het makkelijk en zorg dat de etensresten en snijrestjes meteen in een bakje, die op het aanrecht staat, verdwijnen. Verzamel daar gedurende de dag al het gft in en gooi dat aan het einde van de dag in de gft-bak. Of maak gebruik van een biologisch afbreekbare zakje. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Dan kan het bakje even langer op het aanrecht staan. Let wel op, als uit het afval teveel vocht lekt, tast het sneller het zakje aan. Download de app van HVC en check de afvalwijzer. In één oogopslag is te zien waar het afval bij hoort. Afval scheiden is makkelijk, het is een kwestie van doen!