HHNK-bestuurder Siem Jan Schenk.
HHNK-bestuurder Siem Jan Schenk. (Foto: John Oud)

Subsidiemogelijkheid voor agrariërs weer opengesteld

REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heropende recent de subsidiemogelijkheid voor agrariërs in Noord-Holland die op hun bedrijf de bodem- en waterkwaliteit willen verbeteren. Subsidieaanvraag kan via www.landbouwportaalnoordholland.nl.

HHNK is blij met het getoonde enthousiasme van agrariërs om met elkaar te werken aan een schone, gezonde natuurlijke omgeving waar de landbouw kan floreren en biodiversiteit de ruimte krijgt. Daarom is nu het subsidiebudget voor dit jaar verruimd. Eerder was het waterschap vanwege het succes genoodzaakt om de subsidiemogelijkheid tijdelijk te sluiten. Voor de heropening zijn de subsidiepercentages en maximale bedragen van de subsidiemaatregelen aangepast zodat meer agrariërs de kans krijgen hun bedrijfsvoering te verbeteren. Deze aanpassingen zijn mede tot stand gekomen met de expertise van de agrarische samenwerkingspartners, LTO-Noord, de agrarische collectieven en de KAVB. HHNK-bestuurder Siem Jan Schenk is tevreden: "Het overweldigende aantal subsidieaanvragen begin dit jaar verraste ons positief. Dit enthousiasme van agrariërs om te werken aan een betere bodem- en waterkwaliteit op zijn eigen bedrijf, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Daarom ben ik blij met het besluit om het portaal weer te openen".

Sinds de opening van het Landbouwportaal Noord-Holland in mei 2018 meldden bijna 900 agrarische ondernemers zich aan. Via bovenstaande website hebben agrariërs toegang tot informatie over erf- en bodem gerelateerde thema's in relatie tot het watersysteem. Ook is het mogelijk om via het portaal gratis coachbezoeken en subsidiemaatregelen aan te vragen. Thema's die centraal staan zijn erfafspoeling mineralen en nutriënten, duurzaam bodemgebruik, gewasbeschermingsmiddelen, perceel- en oeverinrichting en beheer en zoetwatermaatregelen.