Voor velen onbegrijpelijk waarom iemand een oorlogsmonument vernield.
Voor velen onbegrijpelijk waarom iemand een oorlogsmonument vernield. (Foto: Medemblik Actueel)

Vernieling monument

MEDEMBLIK – Vele Medemblikkers reageren woedend op de vernieling van het herdenkingsmonument bij het Landswerf. De reacties zijn niet mals, valt te lezen op Facebook.

"Volgend jaar vieren we dat we 75 jaar leven in vrijheid", zegt burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik. "En juist daarom is het belangrijk dat er monumenten zijn die zichtbaar maken waarom we dat nu kunnen vieren. Het is onbegrijpelijk dat herdenkingsmonumenten vernield worden." Peter Sasburg, de drijvende kracht achter dit monument: "Verhaal in staal, drie verzetsmensen, verhaal in hout, over verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers. Antisemitisme ten voeten uit!, door tuig inderdaad."

Het oorlogsmonument vertelt over het verzet van Wieger Boonstra, Pieter Franciscus Brittijn en Roelof Tiede Oost in het ziekenhuis; roestvast staal met drie vredesduiven, gemaakt door leerlingen van basisscholen in de gemeente Medemblik. En over verraden, gedeporteerde, vermoorde joodse psychiatrische patiënten en joodse onderduikers. Een verbeelding door middel van een houten koffertje met gebroken Jodenster; ontworpen door leerlingen van SG De Dijk in Medemblik. Dit is vernield. Heeft iemand iets gezien? Bel de politie 0900-8844.

Bron: Medemblik Actueel.