Kopers van een nieuwbouwhuis met zonnepanelen hebben mogelijk teruggave van belasting.
Kopers van een nieuwbouwhuis met zonnepanelen hebben mogelijk teruggave van belasting. (Foto: Shutterstock)

Meer btw terug kopers nieuwbouwhuis

REGIO - Kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen krijgen mogelijk een veel groter bedrag aan btw terug dan nu het geval is. Het kan gaan om duizenden euro's aan extra belastingteruggaaf.

Dit is het gevolg van twee recente uitspraken van de rechtbanken Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland.

Tot nu toe konden particulieren alleen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar de rechtelijke uitspraken geven kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen ook perspectief op teruggaaf van de btw op een deel van de bouwkosten van het dak waar de zonnepanelen op of in liggen. Dit levert duizenden euro's extra belastingvoordeel op en verkort de terugverdientijd van de panelen aanmerkelijk. Kopers corrigeren met vijf jaar terugwerkende kracht een reeds ingediende btw-aangifte en vragen het eerder gemiste bedrag alsnog terug. Eerder waren er gerechtelijke uitspraken in het voordeel van ondernemers met kantoor aan huis. Zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning.

De Belastingdienst is in beroep gegaan tegen de uitspraken. Omdat dergelijke procedures lang duren wil VEH dat de Belastingdienst toezegt dat iedereen die in 2014 of later een nieuwbouwhuis met zonnepanelen kocht zijn rechten behoudt, in afwachting van de uitkomsten van de juridische strijd die nu wordt gevoerd.

De vereniging hoopt met het veiligstellen van het recht op btw-teruggaaf een golf aan zogenaamde btw-suppleties te voorkomen. Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: "Als de Belastingdienst deze toezegging niet wil doen zijn wij genoodzaakt om nieuwbouwkopers die na 2014 een nieuwbouwwoning met zonnepanelen hebben gekocht op te roepen om de betaalde btw bij de Belastingdienst terug te vragen en hiermee hun rechten veilig te stellen."

Vragen? Vereniging Eigen Huis, tel. 06-46386968 of pers@eigenhuis.nl.