Burn-out

Hoge werkdruk, baanonzekerheid en angst voor studieschuld worden veelvuldig genoemd als oorzaak van een burn-out. Ook het feit dat je in de huidige samenleving steeds sneller moet reageren op nieuwe ontwikkelingen en vergeet ook niet de groepsdruk om overal aan mee te moeten doen.

Een burn-out is niet niets: het zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Normale handelingen zoals een boek lezen, een boodschap doen of op visite gaan lukt niet meer. Je gaat twijfelen aan je kwaliteiten. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésfeer. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat is hersteld.

Voordat je een burn-out krijgt is er vaak een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Een beetje stress is niet erg en zelfs nodig om beter te presteren. Neemt die echter niet af en is er onvoldoende tijd om te herstellen, dan wordt het ongezond. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet de signalen te negeren. En maak zeker niet de fout te denken dat stress alleen voor watjes is. De op het oog sterkste mensen krijgen het.

Psychische burn-outsymptomen kunnen paniekklachten, agressief reageren, machteloosheid, onzekerheid en neerslachtigheid zijn.

Lichamelijke burn-outsymptomen uiten zich in constante moeheid, spierpijn, buikpijn, snel moe, grieperig en andere klachten.

Wie een buren-out heeft, het kan maanden tot jaren duren om eraf te komen. Even rustig aan doen of een weekje vakantie is echt niet genoeg. Je hebt daarbij professionele hulp nodig.

Voorkomen is beter. Het is belangrijk om in jouw drukke leven eigen grenzen goed te bewaken. Vraag niet steeds teveel van jezelf, maar bouw rustmomenten in en beweeg voldoende. Probeer de signalen van stress te herkennen en neem ze serieus. Praat erover met anderen en gooi het roer om. Stop met je te laten leven. Reacties: siem.zeilemaker@me.com.