Steff (l) met één van de jongeren voor wie hij zich met hart en ziel inzet.
Steff (l) met één van de jongeren voor wie hij zich met hart en ziel inzet. (Foto: Ikzorg)

'Divers, mooi en dankbaar werk dat aandacht en erkenning verdient'

HEERHUGOWAARD – Steff van der Meer (39) van Parlan Jeugdhulp is vanaf nu te zien in de landelijke commercial 'Ik Zorg'. Hierin vertelt de Heerhugowaarder waarom hij in de sector werkt en geeft hij een kijkje achter de schermen tijdens zijn werk. Steff is trots op wat hij doet en hoopt dat hij op deze manier meer mensen enthousiast kan maken over de sector. "Ik wil jongeren graag bewust maken van hun talenten en van hun kracht. Je schrikt soms van wat ze hebben meegemaakt en dat geeft mij de kracht om hen te helpen en hen dat positieve gevoel te kunnen geven."

Steff van Parlan te zien in landelijke campagne 'Ik Zorg'

Steff werkt al twaalf jaar bij Parlan als trajectbegeleider werk en opleiden. Hij helpt jongeren met een 'rugzak' in hun stap naar werk of scholing. "De problemen waarmee ze te maken hebben, lopen sterk uiteen: sommige kampen met een verslaving of hebben daarmee te maken gehad, anderen hebben een crimineel verleden. Maar ik werk ook met jongeren die te maken hebben met een autistische stoornis of, zoals de jongen in de commercial, hoogbegaafdheid, die hen in de weg zit. Samen proberen we om de obstakels waar ze mee te maken hebben aan de kant te zetten. Sport is daarbij een belangrijke uitlaatklep, dat merk ik steeds meer. Ik doe zelf al jaren aan kickboksen en ik zie dat veel jongeren door te sporten groeien en zowel mentaal als fysiek sterker worden."

Mensenkennis

Steff is het vak bij toeval ingerold. Tijdens zijn werk bij War Child belandde hij in Colombia, waar hij werkte met voormalige oorlogskinderen. Een ervaring die zo veel indruk op hem maakte, dat hij thuis besloot het roer om te gooien: hij stapte over naar de jeugdzorg maar moest hiervoor nog wel de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening afronden. "Ik schrok van de problemen waar we in Nederland allemaal mee te maken hebben en besloot dat ik de jongeren hier wilde helpen. Want ook dichter bij huis is meer aan de hand dan je aan de buitenkant kunt zien, al zijn het problemen van heel andere aard." De opleiding die je volgt is volgens Steff heel belangrijk, maar er komt meer kijken bij dit werk. "De theorie is de basis, maar misschien nog wel belangrijker is mensenkennis, levenservaring en intuïtie. Je moet kunnen aanvoelen bij welke aanpak iemand het meeste baat heeft. Elk mens is anders en iedereen gaat anders met zijn problemen om."

Kleine stapjes

Voldoening haalt Steff vaak uit de kleinste dingen. "Natuurlijk ben je trots als iemand zijn diploma behaalt, een eigen huis heeft of ergens aan de slag kan.

Lees verder op pagina 6

In actie tijdens de opnamen van de tv-commercial.