Vol verwondering bekijkt dit jongetje zijn 'vangst'; zo veel bijzondere diertjes leven er dus in ons slootwater.
Vol verwondering bekijkt dit jongetje zijn 'vangst'; zo veel bijzondere diertjes leven er dus in ons slootwater. (Foto: Archief)

Met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten op onderzoek uit

HEERHUGOWAARD - Dikkopjes, schaatsenrijdertjes, schrijvertjes, kokerjuffers; waterdiertjes komen in vele vormen en maten. En ze leven gewoon in de sloot. Het IVN - Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid - wil kinderen én volwassenen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met het leven in en om het water en organiseert daarom sinds 2014 jaarlijks de IVN Slootjesdagen. Dit jaar kan er ook bij het water rond Poldermuseum Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard gezocht worden naar waterdiertjes. Beleef zaterdag 15 juni tussen 10.00 en 16.00 uur met het hele gezin het avontuurlijkste gratis uitje aan de waterkant.

Slootjesdag bij Poldermuseum Heerhugowaard

Leuk feitje: Nederland is maar liefst 330.000 kilometer aan slootjes rijk. Met of zonder kroos, wemelend van de dieren en planten, of juist leeg en stil. Ontdek deze levendige waterwereld tijdens de Slootjesdagen. Gewapend met schepnetjes, loeppotjes, emmers en zoekkaarten, die door de aanwezige natuurgidsen en vrijwilligers van IVN worden uitgedeeld, kan jong en oud op onderzoek uitgaan. In slootjes en poeltjes bruist het van het waterleven. Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. "Slootjes zijn belangrijk voor zowel het watermanagement als de biodiversiteit in Nederland", licht het instituut toe. "We willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken." Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen, probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen of bestudeer het huisje van een waterslak eens van heel dichtbij.

Proefjes en rondleiding

De IVN Slootjesdagen zijn een landelijk initiatief dat dit jaar op maar liefst 150 locaties plaatsvinden in het weekend van 14 tot en met 16 juni. De slootjesdag in Heerhugowaard is een samenwerkingsverband tussen IVN Noord-Kennemerland, Stichting Den Huygen Dijck, Platform Polder Heerhugowaard en Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. Waterexperts van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn aanwezig om samen met de kinderen proefjes met water te doen. Ook nemen zij een microscoop mee waarmee zelfs de allerkleinste diertjes van dichtbij bekeken kunnen worden. In het Poldermuseum komen belangstellenden meer te weten over hoe het water in sloten en vaarten door de eeuwen heen door de eeuwen heen op peil wordt gehouden. Daarnaast kan men zelf een model van een stoommachine laten draaien. Vanaf 13.00 uur kan er onder

Lees verder op pagina 7

Samen waterdiertjes vangen is niet alleen erg leerzaam, maar ook heel leuk!
Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar wat er zoal in de sloten leeft.