Amateurverenigingen zoals deze dansgroep vonden een podium op het Coolpleinfestival.
Amateurverenigingen zoals deze dansgroep vonden een podium op het Coolpleinfestival. (Foto: Richard Rood/ archief)

Einde aan Coolpleinfestival

HEERHUGOWAARD – De zevende editie van het Coolpleinfestival, afgelopen september, blijkt de laatste te zijn geweest. Cool kunst en cultuur heeft besloten na zeven jaar de stekker uit het evenement te trekken, omdat ze de opening van het culturele seizoen op een andere manier wil invullen. Tot grote teleurstelling van stichting Culturele Amateur Manifestatie (CAM), die het evenement samen met Cool organiseerde. Voor het vierkoppige bestuur komt het einde van het Coolpleinfestival hard aan. "Wij zien ons genoodzaakt om, als niemand zich aanmeldt om het stokje over te nemen, onze stichting op te heffen."

Organiserende partijen Cool en CAM niet meer op één lijn

Al 35 jaar organiseert de CAM een jaarlijks festival waarbij amateurkunstenaars in de breedste zin van het woord uit Heerhugowaard en omstreken zich mogen presenteren aan het publiek. Tientallen orkesten, koren, bands, dansgroepen, singer-songwriters, musicalverenigingen en andere (artistieke) gezelschappen hebben met veel plezier gebruikgemaakt van het podium dat de CAM hen bood. "Zeven jaar geleden benaderde Cool kunst en cultuur ons met de vraag een gezamenlijk festival te organiseren op het Coolplein", aldus de bestuursleden van de CAM Petra Bunte, Ada Brouwer, Rob van Essen en Richard de Kort. "Zowel Cool als de verenigingen kregen de ruimte zich te presenteren; amateurs en professionals gingen hand in hand."

Doodzonde

Zeven jaar lang was het evenement een succes. Toch is de samenwerking spaak gelopen. Tijdens de evaluaties werd duidelijk dat beide partijen niet meer op één lijn met elkaar zitten. Het bestuur van de CAM heeft het idee dat Cool al langer haar eigen weg wilde gaan voor wat betreft de opening van het culturele seizoen - al ziet Cool dat anders. "Wethouder cultuur John Does heeft nog geprobeerd te bemiddelen, maar dat liep op niets uit. Wij worden geacht weer een zelfstandig festival te organiseren waarvoor we zelf inhoudelijk verantwoordelijk zijn, en Cool zou dan verantwoordelijk zijn voor uitsluitend het facilitaire gedeelte. Voor ons is het echter onmogelijk om het evenement zelfstandig te dragen, dus zit er voor ons niets anders op dan te stoppen met de CAM. Wij vinden het natuurlijk doodzonde dat het Coolpleinfestival in zijn huidige vorm geen stand kan houden, maar de manier waarop een en ander gelopen is heeft ons vertrouwen dusdanig geschaad dat wij het bijltje er definitief bij neerleggen."

Stokje overnemen

De verenigingen – gemiddeld presenteerden zo'n vijftig gezelschappen

Lees verder op pagina 7