Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Haast


Tijdens het fietsen word ik ingehaald door een haastig achteropkomende medeweggebruiker. Het fietspad leent zich er niet echt voor, maar 'het ken net'. Al snel merk ik op dat ze ondersteuning heeft en harder gaat dan is toegestaan. Ach, die heeft haast, denk ik bij mezelf en bij de stoplichten staan we weer naast elkaar.

Als we onze weg vervolgen en zij rechtsaf moet zie ik voor me een fietser die ten val is gekomen. De onderkant van zijn jas was blijven hangen achter het zadel en ja, dan kun je vallen bij het afstappen. 'Stom van mij', verklaart hij. 'Ik heb in de haast de verkeerde jas aangetrokken en weet dat het ik risico loop op dit soort ongelukken.'

Altijd die haast…de snelle boodschap, het vergeten van de portefeuille of afsluiten van auto of fiets. Jammer, maar er zitten ook positieve kanten aan. Door zich te haasten kunnen ambulances en andere hulpverleners snel bij ongevallen of brand zijn. Wie snel is maakt ook de grootste kans tickets te bemachtigen voor zijn favoriete concert. Haast heb je ook nodig om de trein te halen en bij het nemen van een juiste beslissing bij bevalling en ernstig letsel.

Een haas maakt zich snel uit de voeten bij onraad en wij maakten er het woordje haast van. Als je er wat langer op doorborduurt brengt de haas heel wat teweeg. Bij het inburgeren van nieuwe Nederlanders is deze betekenis soms moeilijk uit te leggen. Haast is geboden, want als je niet over de juiste papieren beschikt kun je moeilijk aan die felbegeerde baan komen.

En nu moet ik me haasten want het vliegtuig staat klaar om me naar een warm land te brengen om heerlijk te kunnen onthaasten.

Janet