Poster van de tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage.
Poster van de tentoonstelling in de Amsterdamse Hermitage. (Foto: Aangeleverd)

Lezing 'Juwelen van de Hermitage'

HEERHUGOWAARD - Reno Raaijmakers verzorgt donderdag 10 oktober in de bibliotheek in Heerhugowaard een inleiding op de tentoonstelling 'Juwelen! Uit de schatkamers van de Hermitage' die twee weken geleden in Amsterdam van start is gegaan.

Het is namelijk feest, want de Hermitage Amsterdam bestaat tien jaar. Wanneer er vroeger feest gevierd werd aan het Russische Hof waren juwelen onmisbaar. De verzameling van de Hermitage in Sint Petersburg is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een schatkamer met duizenden sieraden en honderden daarvan zijn op de tentoonstelling in Amsterdam te zien.

Pronken maar

Naast juwelen ontmoet de bezoeker flamboyante tsarina´s zoals Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden prachtige japonnen en kostuums. Daar kozen ze heel bewust juwelen bij. Juwelen bepaalden hun identiteit, toonden smaak, afkomst en rijkdom. Soms waren ze ook een provocatie of ze bevatten verborgen symboliek. Ze werden besteld bij Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé. De sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire en art nouveau.

Alvast een voorproefje op de tentoonstelling? De lezing start donderdag 10 oktober om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard aan de Parelhof 1a. De toegang is € 7,50 (€ 6,50 voor bibliotheekleden).

Reserveren kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice (betalen met pin).