Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Protest? Snel weg!

Nu Sint Maarten weer achter de rug is ben ik benieuwd of we ook dit jaar weer een roerige periode ingaan naar de komst van Sinterklaas. Ik hoop dat we langzamerhand een beetje wennen aan het feit dat tradities en gewoontes onderhevig zijn aan verandering. Zo gaan we niet meer massaal naar de kerk op zondag en kijken we geen tv meer, maar Netflix. Een gewoonte die is ingezet tijdens de aanloop naar Sinterklaas is het blokkeren van snelwegen.

Zelf ondervond ik het gevolg hiervan de avond na de boerendemonstaties in Den Haag. Ik reed op de A9 's avonds laat naar huis. Het was donker en het regende. Plotseling zag ik voor mij een gevaarte opdoemen. Precies op tijd herinnerde ik mij de boerenprotesten eerder op die dag. Ik realiseerde mij dat dit een trekker was zonder licht en ik week uit naar de linkerkant van de snelweg. Geschrokken vroeg ik mij af of dit nu echt de bedoeling was.

In schril contrast staat het verhaal van mijn fysiotherapeut. Zich van geen kwaad bewust en in de veronderstelling dat hij goed te zien was, fietste hij langs een politiecontrole en werd aangehouden. 'Meneer, uw lichten op uw fiets knipperen en dat mag niet'. 'O, dat wist ik niet', antwoordde mijn fysiotherapeut. 'Ik dacht dat ik juist extra goed zichtbaar was. Maar dan zet ik het knipperlicht uit en de gewone verlichting aan. Bedankt voor de tip, agent.'

'Toch moet ik u bekeuren voor een bedrag van 55 euro', gaf de plichtsgetrouwe agent terug. Met een bekeuring op zak kwam mijn fysiotherapeut beduusd bij de praktijk aan waar ik als eerste cliƫnt van die dag het verhaal te horen kreeg. Ik adviseerde hem hiertegen te demonstreren en op zijn fiets over de snelweg naar het Malieveld te rijden. Want dat mag blijkbaar wel.


Margreet Hoek