Uitvaartbegeleidster Karin Smit is één van de organisatoren van de rouwbeurs.
Uitvaartbegeleidster Karin Smit is één van de organisatoren van de rouwbeurs. Foto: Aangeleverd

Taboe rond overlijden doorbreken

SCHAGEN - De voorbereidingen zijn in volle gang; de Rouwbeurs Schagen van zondag 24 november begint echt vorm te krijgen. Sebastiaan van Stam van Sebastiaan van Stam Fotografie, Karin Smit van Uitvaartbegeleiding Karin Smit en Maureen Kramer van BLOEM& hebben de handen in een geslagen om een mooi evenement neer te zetten met betrekking tot rouw en verlies.

Karin: "Ik kom in mijn werk vaak mensen tegen die onvoorbereid zijn voor iets wat ons allen overkomt: de dood. De dood overvalt velen van ons, hier zijn we vaak niet goed of voldoende op voorbereid." Te vaak komt Karin bij gezinnen waar veel met elkaar word besproken maar de dood een onbesproken item blijft. Terwijl de dood soms eerder komt dan je denkt of wilt. "We willen met deze rouwbeurs graag het taboe doorbreken en afscheid bespreekbaar maken. Dit voorkomt in de periode van overlijden veel energie en tijd. Alles is vaak tot aan de notaris geregeld, maar het afscheid zelf niet. In de uitvaartbranche zijn vele mogelijkheden en we zien dat hierin een aardige verschuiving plaatsvind. Wij willen mensen daarom kennis laten maken met de hedendaagse mogelijkheden."

Zondag 24 november komen zo'n dertig bedrijven die allemaal iets te maken hebben met de uitvaartbranche; denk aan uitvaartbegeleiders, nazorg, bloemstukken, drukwerk en meer. "Tijdens de rouwbeurs willen we een zo fijn mogelijke sfeer neer zetten. Er zal live muziek zijn en onder het genot van een drankje is het mogelijk met anderen van gedachten te wisselen over uw ideeën voor wat betreft het afscheid.

De Rouwbeurs wordt officieel geopend door burgemeester Van Kampen van Schagen en is van 10.00 tot 16.00 uur in het rolstoeltoegankelijke Scagon Theater. Entree is gratis.