Sprinkhaansorbet

Wat zal mijn familie er straks van smullen op het kerstdiner. Ik ga ze een sorbet voorschotelen van mango-ijs gelé besprenkeld met karamel au beurre salé en een topping van sauterelle. Vooral deze laatste geeft het geheel een heerlijke, nootachtige smaak. Zouden ze merken dat het gemalen sprinkhaan is?

'Als ik aan sprinkhanen denk, krijg ik altijd heimwee naar de kerstdagen in Oeganda'

Als ik aan sprinkhanen denk, krijg ik altijd heimwee naar de kerstdagen in Oeganda. Een donkere man met dertig graden in een kerstmanpak, dansvoorstellingen op school, met zijn allen naar het dorp. Hét antwoord op de achterhaalde vraag van Band Aid - 'Do They Know It's Christmas Time At All?' - is: door de sprinkhanen. Afgezien van het feit dat ze in 'Afrika' ook gewoon een kalender hebben, weten Oegandezen precies wanneer het Kerst is. Niks warme sokken, hete chocomel, Elfstedentocht of kerststol. Nee, er staan sprinkhanen op het diner. Lekker gefrituurd met wat ui.

Mijn man heeft over zijn goede herinneringen aan deze tijd vertelt. Toen hij een kind was en in het dorp woonde, gingen ze in december met de hele familie op musenene (sprinkhanen) jagen. Tezamen de beestjes vangen en (levend) van hun pootjes, vleugels en voelsprieten ontdoen. Daarna hop, met z'n allen rond het haardvuur en roosteren maar. Gezellig!

In tegenstelling tot de Egyptenaren destijds, wordt de jaarlijkse sprinkhanenplaag door Oegandezen in hun voordeel gebruikt. Zo worden de insecten gevangen met een constructie op het dak. Met lampen worden de beestjes gelokt, waarna ze tegen metalen platen vliegen en in een opvangbak belanden. Iets wat tegen de schemering een hoop herrie geeft.

In deze tijd van het jaar zie je overal verkopers op straat met plastic emmers vol gefrituurde sprinkhanen op hun hoofd. Ze zijn niet duur overigens, zo'n duizend Oegandese shilling (0,25 euro) voor een hoeveelheid van ongeveer vier theelepels. In de luxere bars eet je de beestjes van een bananenblad vergezeld door een stevig glas bier. Als dat geen fijn kerstgevoel geeft!