Kamper heeft nog steeds zijn oude racefiets.
Kamper heeft nog steeds zijn oude racefiets. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Een paar rondjes op mijn oude Tour-fiets'

WARMENHUIZEN – De vijftigste editie van Tour de Waard, die zondag 18 augustus wordt verreden, krijgt een bijzonder tintje. De winnaar van de editie van 1977, Gerard Kamper, rijdt met een paar maten een paar rondjes op het parcours. ''Ik heb mijn oude fiets, uit de tijd van de Frisol-ploeg, uit het vet gehaald. Op deze fiets heb ik grote rondes zoals de Tour, de Giro en de Vuelta mogen rijden.''

Oud-winnaar Gerard Kamper present bij Tour de Waard

Kamper, van 9 augustus 1950, heeft behalve de grote rondes, criteriums en klassiekers ook veel baanwedstrijden gereden, zowel nationaal als internationaal met deelname aan de WK ploegenachtervolging. Een ander hoogtepunt was de uitverkiezing voor de achtervolgingsploeg tijdens de Olympische Spelen van München (1972). ''Met Herman Ponsteen, Roy Schuiten en Ad Dekkers werd ik in de kwalificatie tweede. Uiteindelijk gingen we gingen net niet door naar de halve finale, maar werden vijfde. Het was een geweldig evenement, maar met een enorm dieptepunt: de terroristische aanslag."

Alcmaria Victrix

Schaatsen en voetbal bij Kolping Boys waren in de jeugdjaren Gerards grote hobby's. ''Pas op mijn zestiende wilde ik graag fietsen. Ik werd lid van wielervereniging Alcmaria Victrix. De eerste wedstrijdjes reed ik bij de nieuwelingen en dat ging best aardig. Een jaar later werd ik ingelijfd bij de wielerploeg van Vezet uit Warmenhuizen. Ik weet nog dat we met een klein Volkswagenbusje naar de wedstrijden gingen. Tassen achterin, fietsen op het dak en karren maar. Mooie tijden.'' Vanwege zijn goede resultaten werd Kamper benaderd door de grote Amstel Bier-wielerploeg van Herman Krott, waar hij drie jaar met veel plezier reed.

Frisol

Bij de profploeg Frisol, met bekende renners als Hennie Kuiper, Fedor den Hartog, Jan Raas, Cees Priem en Harm Ottenbros in de gelederen, heeft Kamper onder meer de rondes van Frankrijk, Spanje en Italië verreden. ''In de Tour won onze ploeg drie etappes. Ik heb vijf seizoenen bij Frisol gereden, onder leiding van Piet Libregts. We reden op fietsen van Gazelle; die fiets heb ik nog steeds, in goede staat en zelfs nog met bidon. Die fiets is toch al meer dan 45 jaar oud."

Tour de Waard

Kamper reed meerdere edities van Tour de Waard; in 1970 en 1971 bij de amateurs behaalde tweemaal een tweede plaats, achter de plaatselijke favoriet Pé van Stralen. "In 1972 kwam ik met een ronde voorsprong ten val, waarbij ik een gebroken bekkenkam opliep en bijna een half jaar uit de roulatie was. Hoogtepunt was de profronde van 1977, die ik won. Na zijn profperiode stopte Kamper met wielrennen. ''Ik had inmiddels al een sportprijzenzaak in Alkmaar. Daar werd het steeds drukker, zodat ik het besluit moest nemen om te stoppen met wielrennen. Ik verheug me op de komende Tour de Waard. Nog één keer genieten op mijn groene Gazelle-fiets, voor een paar rondjes op het parcours met een paar oude maten.''

Gerard Kamper komt naar de vijftigste editie van Tour de Waard