Ik sta op het punt om Mark Rutte mijn voorstel te mailen voor de herinvoering van de dienstplicht. Nee, ik wil niet dat iedereen weer het leger ingaat. Ik wil pleiten voor het invoeren van een verplichte eenjarige 'Afrika Emigratie'. Maar ik durf het niet. Wat als hij het er niet mee eens is? Of als hij nog nooit in Oost-Afrika is geweest?

Dwars af

Tropenjaren

Na een dag waarop ik tachtig nagels knip, luiers verschoon, aankleed, billen en toeten veeg, was en kook, ben ik op z'n Westfries gezegd dwars af. Soms heb ik het hierover met een dorpsgenoot. Vaak hoor ik dan de meelevende zin (inclusief gezichtsuitdrukking) 'Ja het zijn tropenjaren hè?!'. Hiermee lief doelend op het tijdstip dat deze intens drukke jaren ooit weer voorbij zullen zijn.

Conflictvermijdend als ik ben houd ik op zo'n moment mijn mond. Onder ons gezegd vind ik de term 'tropenjaren' wat ongepast. Omdat ik zelf in de tropen heb gewoond, durf ik te stellen dat die daar vele malen zwaarder zijn dan hier.

Sigiri

Blanken en middenstanders daargelaten, heeft een Oegandese moeder niet de luxe van een wasmachine. Dagelijks staat zij gebukt over haar teilen gevuld met Omo waar je handen heel naar van gaan voelen. Eten koken duurt immens lang, omdat er gekookt wordt op een sigiri (een soort stenen bloempot met houtskool). En wat dacht je van het kammen van stug kroeshaar of je eigen haar laten invlechten? Dat duurt uuuuuren. Dat is niet even een paardenstaartje of invlecht maken.

Twintig soorten rijst

En soms is een realitycheck gewoon keihard nodig om te beseffen hoe goed wij het hier hebben. Vandaar mijn voorstel voor de genoemde Emigratie. Eén jaartje maar. Niet alleen voor de mooie natuur, vrolijke mensen en fijne zon. Nee, om te ervaren dat elke dag een warme douche, stroom en wifi écht luxe is. Net als een waterkoker en de keuze hebben uit twintig (!) soorten rijst bij de AH XL. Bovendien is hier het basisonderwijs gratis en heb je een ziekenhuisbed mét matras tijdens je bevalling.

Hè lekker, wat zal er daarna nog weinig geklaagd en gemopperd worden. Send.