De ultieme theaterdiva Karin Bloemen weet als geen ander hoe je een blijvende indruk maakt op je publiek.
De ultieme theaterdiva Karin Bloemen weet als geen ander hoe je een blijvende indruk maakt op je publiek. (Foto: Aangeleverd)

Inspiratiedag als kick-off van nieuw amateurprogramma Cool

HEERHUGOWAARD - Hoe zorg je voor een gedenkwaardige act? Hoe sleep je subsidies binnen? Hoe kan licht en geluid een optreden ondersteunen en hoe doorbreek je de grenzen van je eigen discipline? Zondag 29 september van 11.00 tot 15.00 uur organiseert Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard een gratis Inspiratiedag voor de amateurkunst voor alle leden van amateurverenigingen en andere belangstellenden uit Heerhugowaard en omgeving. Deze dag vormt de kick-off van een geheel nieuw programma waarmee Cool amateurverenigingen voor het voetlicht wil brengen.

Waards cultuurhuis haakt aan bij landelijk platform 'Iktoon'

Cool kunst en cultuur wil Heerhugowaarders prikkelen, uitdagen en inspireren. Om dat kracht bij te zetten is er een nieuw programma ontwikkeld voor amateurs op het gebied van kunst en cultuur, dat als alternatief geldt voor het Coolpleinfestival, dat tot vorig jaar aan het begin van het nieuwe culturele seizoen werd gehouden. "We willen activiteiten organiseren voor amateurs, die passen bij de actuele maatschappelijke context", vertelt Cool-directeur Lineke Kortekaas. "Maar ook zouden we amateurs willen uitdagen om eens buiten de gebaande paden te treden, zich inhoudelijk maar ook zakelijk te ontwikkelen en hun grenzen en mogelijkheden te verkennen. Dat doen we, met het oog op de toekomst, graag samen met Langedijk."

'Iktoon'

Cool haakt hiervoor aan bij het landelijke platform 'Iktoon', waarmee culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door heel Nederland een positieve impuls willen geven aan het draagvlak van kunst en cultuur. Lineke: "Hiermee is het mogelijk om als gemeente je culturele gezicht te tonen en kunnen inwoners op een laagdrempelige manier kennismaken met de diversiteit van amateurkunst. Cool neemt hierin de rol van coördinator voor alle lokale amateurkunstenaars- en activiteiten op zich en verbinden, begeleiden en faciliteren (waar mogelijk)."

Maximaal effect

Bij wijze van pilot wordt de Inspiratiedag georganiseerd, om de verenigingen, clubs en amateurs niet alleen worden geïnformeerd over het nieuwe programma, maar ook geïnspireerd en uitgedaagd worden.

Lees verder op pagina 7

Ook lokale amateurmuzikanten zijn welkom tijdens de Inspiratiedag van Cool.