Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Mannen met baarden

'Jan , Piet, Joris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden' staat er in een oud lied over stoere zeelui. Is het vanwege het stoere imago dat onze koning zijn baard heeft zijn laten staan?

Of zijn het de staatsieportretten van zijn voorvaderen? Op deze portretten staan zijn voorgangers Willem I, II en III afgebeeld met baard. En als je goed kijkt, zie ook de meteen de gelijkenis met onze huidige koning. Dus misschien vindt onze koning wel dat het hem koninklijker maakt.

Of was het Maxima, die zei na afgelopen vakantie: 'Alex, laat je vakantiebaard maar staan. Ik vind het wel een beetje mooi.' Misschien valt zij wel voor de charme van dat rossige, vlassige baardje, want zij kent natuurlijk alleen de donkere Zuid-Amerikaanse mannen met zwarte baardgroei.

Of was het zijn oudste dochter Amalia: 'Pap, je moet je baard laten staan. Dat heeft de vader van mijn schoolvriendin ook. Helemaal chill.' En voor de vader van de vriendin van je dochter wil je natuurlijk als man niet onder doen.

Ik vind het hem wel staan, alleen vraag ik me af hoe dat moet tijdens een staatsbanket. Ik zie al gebeuren dat Maxima hem onder tafel schopt omdat hij een langoustine in zijn baard heeft hangen.

Hoe dan ook, heel Nederland vindt er iets van en dat lijkt me best lastig. Omdat ik het verven van mijn haar zat ben, ben ikzelf in een poging naar mijn natuurlijke grijstint toe te werken in een paar maanden tijd van brunette naar bijna blond gegaan.

En ik ben blij dat ik geen BN-er ben, want ik moet ik zelf al genoeg aan die nieuwe kleur wennen. Laat staan dat heel Nederland er iets van zou vinden.

Margreet Hoek