Liefde, aandacht en regels

Liefde, Aandacht en Regels. Dat is alles dat ieder kind nodig heeft. Je overdag druk maken over rommel, schooltraktaties, bord op schoot, bruin versus wit brood; het maakt allemaal niets uit. Zolang je je kind voldoende voorziet van liefde, grenzen en bewuste aandacht, zul je hem of haar niet verpesten. Aldus de editie 'Positief Opvoeden' van Psychologie Magazine.

'In nood schreeuw ik toch 'NIET op je broertjes hoofd zitten!''

Kinderen horen 'niet' niet

Nu vind ik mijzelf een ervaren moeder - een Mama 2.0 - maar eerlijk toegegeven heb ik in de dagelijkse chaos de positieve opvoedtips niet altijd paraat. Als ik mijn krijsende bijna-peuter van de grond pluk, er weer een glas omvalt, gezicht wordt gestift of broek wordt ondergepoept... dan verander ik in een soort ontplofte Cruella De Vil uit de Disneyfilm '101 Dalmatiƫrs'. En ja, ik weet heus wel dat kinderen het woordje 'niet' niet horen. In plaats van 'niet met die bal in huis gooien!' schreeuw je liever 'ga met die bal naar buiten!' Maar in nood schreeuw ik toch 'NIET op je broertjes hoofd zitten!'

Strak keurslijf

Omdat ik mijzelf als geƫxplodeerde Godzilla geen leuke moeder vind, lees ik dus altijd graag tips over hoe het beter zou moeten. Ik weet zeker dat ik daarin niet de enige ben. En zo verleiden we onszelf tot nog meer regels en 'moeten', zodat onze kinderen zich normaal gedragen (wat is dat eigenlijk?) en goed in de pas van de maatschappij meelopen.

Fouten durven maken

En hier komt de paradox: ik wil helemaal niet dat mijn kinderen in het stramien van de maatschappij passen, want dit keurslijf past mij ook vrij slecht (dat ligt niet aan mijn huidige maat 42). Ik wil juist dat ze experimenteren, ontdekken, een mening leren vormen en fouten durven maken. En daar is dus helemaal niks mis mee, aldus de mensen die hiervoor geleerd hebben; zolang de portie Liefde, Aandacht en Regels maar groot genoeg is.

En laat ik daar nu ruim voldoende van in huis hebben.