In het bijvoeren van vogels in de winter een noodzaak?
In het bijvoeren van vogels in de winter een noodzaak? (Foto: Archief)

Vogels voeren, een mus...t

Nog maar een paar weken geleden liep ik in mijn korte broek maar vorige week waren de temperaturen winters. Ik kreeg zin om met een dekentje op de bank te kruipen. Maar niet voordat mijn tuin vogelvriendelijk heb gemaakt zodat ook de vogeltjes goed door de winter komen.

Want teveel mensen letten niet op of er nog iets te eten is voor vogels. Ze gooien hun tuin vol met tegels of asfalt zodat het een landingsbaan voor Schiphol lijkt. Misschien geeft het hen de waan dat ze zo vanuit huis vliegen naar landen als Zuid-Afrika om vervolgens jacht te maken op 'the big five'.

Thuisgekomen kijken ze dan naar de plaatjes die ze met telelens hebben genomen van dieren die ze daar gespot hebben. Wat er in hun eigen achtertuin te zien is, daar hebben ze geen oog voor.

Terwijl vogeltjes in de tuin een waar schouwspel is met mussen en koolmezen die elkaar de loef afsteken en gezellig heen en weer fladderen; je tuin gaat er van leven. Je hebt er geen telelens voor nodig. Je koopt een voedersilo of een pindakaaspothouder en hangt deze op een plek waar de kat van de buren er niet bij kan komen. Daaraan voeg je een struik toe waar de vogeltjes in kunnen vluchten als ze toch een roofdier spotten. Ga naar binnen, installeer je op de bank met warme chocolademelk en wacht af. Het duurt niet lang of daar verschijnt de eerste mus op de schutting. Nog een beetje voorzichtig kijkt hij de kat uit de boom, maar al snel wordt de eerste zonnebloempit opgepeuzeld. En niet veel later zijn ook zijn vriendjes gewaarschuwd. Voor je het weet is het een gekwetter van jewelste. Ik geniet van het spektakel. De winter kan beginnen.

Margreet Hoek