Gerrit Arkesteijn neemt de lezer mee het Oosterdelgebied in.
Gerrit Arkesteijn neemt de lezer mee het Oosterdelgebied in. (Foto: Aangeleverd)

Maak kennis met de Oosterdel

BROEK OP LANGEDIJK - De Oosterdel in Broek op Langedijk is een uniek gebied van ongeveer tachtig hectare groot dat voor 56 procent uit land en 44 procent uit water bestaat. Bezoekers zijn er - onder bepaalde voorwaarden - van harte welkom.

Het Oosterdelgebied telt in totaal 224 eilanden. Een deel is verhuurd of wordt in eigen beheer verzorgd, 72 eilanden hebben een natuurbestemming, één heeft een recreatieve/educatieve bestemming. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer, maar wordt beheerd door stichting Veldzorg Oosterdel, die waakt over de cultuurhistorische, tuinbouwkundige en ecologische waarde en vaarpassen uitgeeft. Ook organiseert ze diverse activiteiten voor belangstellenden.

Groente van het land

Bij de teelt van groente worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tien jaar geleden is men overgestapt op biologische landbouw. Dat moet er op termijn voor zorgen dat de bodem niet uitgeput raakt. Daarom groeit er elk jaar wat anders op de akkers. Ook wordt alleen biologische mest of compost gebruikt en worden de akkers regelmatig ingezaaid met groenbemesting. Het gebied is landschappelijk nog in de dezelfde staat als voor de verkaveling en dat wil men graag zo houden. Daarom is de Oosterdel beperkt toegankelijk. Voor belangstellenden worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Ook onderzoek naar de kwaliteit van het water en de natuur op het land, het determineren van planten en het monitoren van vogels is mogelijk. Meer info op www.veldzorg.nl.

Stichting Veldzorg

Het prachtige gebied is niet bij iedereen bekend. Daarom publiceert deze krant de komende maanden een reeks bijdragen van stichting Veldzorg Oosterdel. Die beheert het gebied met als uitgangspunt het cultuurhistorisch landschap door het patroon van land en water, zoals dat ruim 800 jaar geleden door mensenhanden is aangelegd, intact te houden. Ook streeft ze naar voortzetting van het karakteristieke gebruik van de akkers door teelt van (bewaar)groenten en aardappelen. Zorgtuinderij Oosterheem maakt realisatie van deze doelstelling mede mogelijk. Voorzitter Gerrit Arkesteijn neemt de lezer de komende maanden mee het gebied in.

Afbeelding
Afbeelding