Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Mode

Mijn kleindochter van zes spreekt al een aardig woordje over de grens. Ze wilde shoppen, niet winkelen. Winkelen is naar de winkel gaan om je boodschappen te halen en je gaat shoppen om iets leuks te kopen. Winkelen kan je wel af in Heerhugowaard. Shoppen doe je in de stad. We laten dan 'Heerhugowaard, stad van kansen' even buiten beschouwing; die slogan spreekt haar nog niet aan. Een stad is een stad, en kansen? Zij denkt uitsluitend in kansen.

Onesie

Zo bracht shoppen voor haar gelijk de kans om een bus- en treinreis te maken. Alsof het een wereldreis betrof gingen we heen met de bus en terug met de trein en de bus. Naar Alkmaar; kansen kunnen heel dichtbij liggen. Er moest een jurk en een onesie gescoord worden.

Prinsessenjurk

Ik had geen idee wat dat laatste was, maar eerst maar eens de jurk. Bleek nog een hele opgave om samen tot iets te komen. Er werden jurken uit de rekken getrokken die een bruidje niet zouden misstaan. Gelukkig komt de winter eraan en kon ik haar ervan overtuigen dat het ook een warme jurk moest worden. 'Een vestje kan ook, oma', kon mij niet overreden. Ook al is zij voor mij de prinses, een flonkerende 'prinsessenjurk' ging mij nu toch te ver.

Hansop

We kwamen er samen uit en toen was het de beurt aan de onesie. Binnen no-time had ze er één gevonden. Voor mij was het een hansop of met iets meer elan een jumpsuit. Dat hield ik wijs voor me. Ik wil niet nu al van mijn voetstuk vallen. Het is de mode en daar ga je in mee. Daar zongen in 1966 The Kinks al over met 'Dedicated follower of fashion'.

Pieta van der Mark