Lego League daagt kinderen uit een creatieve oplossing te zoeken.
Lego League daagt kinderen uit een creatieve oplossing te zoeken. (Foto: Aangeleverd)

Regiofinale robotwedstrijd FIRST® LEGO® League bij Hogeschool Inholland Alkmaar

Scholieren in regiofinale LEGO League

ALKMAAR - Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen uit regio Noord-Holland Noord presenteren woensdag 20 november zelfgebouwde robots tijdens de internationale robotwedstrijd FIRST® LEGO® League die wordt gehouden bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Ook de Heerhugowaardse basisscholen De Fonkelsteen, Atalanta en De Hasselbraam zijn van de partij.

De FIRST® LEGO® League is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van negen tot en met veertien jaar en biedt hen de mogelijkheid om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek. In achttien teams voeren ze met een zelfgebouwde robot van Lego Mindstorms allerlei opdrachten uit, waarbij ze worden beoordeeld op design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning. Studenten Technische Informatica hebben in de aanloop naar de finale de leerlingen tips en tricks gegeven. Het team dat de Champions Award wint, mag meedoen aan de Beneluxfinale en eventueel ook de wereldfinale. Deze wordt eind januari 2020 georganiseerd door Stichting Techniek Promotie in Breda.

Thema

Bij de FIRST® LEGO® League kiezen de teams als onderdeel van de regiofinale een maatschappelijk probleem dat gekoppeld is aan een jaarlijks thema. Het thema 'City Shaper' daagt de kinderen uit om een creatieve oplossing te vinden op het gebied van hun woon- en leefomgeving. Hoe kunnen we er aan bijdragen dat het een beter leefbare wereld wordt voor iedereen. De kinderen doen zelf onderzoek en presenteren hun bevindingen tijdens de finaledag. De achttien teams uit de groepen 7 & 8 van basisscholen en uit de klassen 1 & 2 van het middelbaar onderwijs werkten de afgelopen twee maanden hard aan het bouwen van een zelfontworpen robot met behulp van leerkrachten, studenten en hun ouders.

Finales

De FIRST® LEGO® League wordt georganiseerd door Hogeschool Inholland. In Alkmaar is de finale voor de regio Noord-Holland Noord woensdag 20 november. Miriam Lof, coördinator van de FIRST® LEGO® League bij Inholland Alkmaar: "Met behulp van de League willen wij kinderen enthousiast maken voor techniek. Hierdoor hopen wij dat meer jongeren een technische opleiding gaan kiezen, waardoor het tekort aan technisch opgeleid personeel op de arbeidsmarkt wordt verkleind. De interesse blijkt ook groter te zijn, dit jaar doen er maar liefst achttien teams mee, tegenover twaalf tot zestien teams in voorgaande jaren. Een flink aantal scholen doen ook wel een League op school, maar doen niet mee in de Regiofinale."

Kijk voor meer informatie op fll-alkmaar.nl en firstlegoleague.nl/.