Vorig jaar trof Sinterklaar het tijdens de intocht in Heerhugowaard, want het was prima weer.
Vorig jaar trof Sinterklaar het tijdens de intocht in Heerhugowaard, want het was prima weer. Foto: Archief

'Toen ik 200 werd ben ik gestopt met tellen...'

HEERHUGOWAARD - Vol verwachting klopt ons hart... Zaterdag 23 november is voor veel kinderen én hun ouders een spannende dag. Sint Nicolaas maakt dan zijn opwachting in Heerhugowaard tijdens de traditionele intocht langs de winkelgebieden Middenwaard en Raadhuisplein/Centrumwaard. De redactie van het Heerhugowaards Nieuwsblad had onlangs een exclusief interview met de enige echte Sint Nicolaas. De goedheiligman kijkt uit naar het weerzien met de Heerhugowaardse kinderen. "Ik heb er ontzettend veel zin in om al die enthousiaste jongens en meisjes weer te zien", glunderde de Sint. "Daar kan ik echt geen genoeg van krijgen. En de pieten trouwens ook niet!"

Ook Sint Nicolaas is zenuwachtig voor de intocht in Heerhugowaard

Zo'n intocht is niet alleen spannend voor kinderen. "Ook voor mij is het altijd spannend", biecht Sint Nicolaas op. "Maar dat is gezonde spanning. Het is niet zo dat ik er niet van kan slapen hoor." Zodra de Sint wakker wordt op de dag van de intocht, pakt hij zijn grote boek erbij. "Dan ga ik lezen over al die kinderen die ik die dag ga ontmoeten, zodat ik goed beslagen ten ijs kan komen." Na het wassen en aankleden eet hij een goed en gezond ontbijt, want het wordt een lange en intensieve dag. "Als het even kan, eet ik tussen de bedrijven door een lekker kroketje. Daar kan ik echt van genieten. En je hebt ze niet in Spanje!" Na de intocht gaat de goedheiligman naar eigen zeggen 'even plat'. "Daarna kijk ik natuurlijk naar het Sinterklaasjournaal en schrijf ik verder in mijn boek. Want na de intocht begint het harde werken natuurlijk pas écht. Ons verblijf in Nederland vergt veel organisatie en de pieten hebben soms wat sturing nodig, als je begrijpt wat ik bedoel."

Warm ontvangst

Sinterklaas kijkt het meest uit naar de befaamde balkonscène. "Dat ontvangst door de burgemeester vind ik zo leuk, dan voel je je erg welkom. Zeker als je al die kinderen op het Stadsplein dan ziet. Want hoe meer kinderen er zijn, hoe leuker ik het vind. Aardige man trouwens, die meneer Bert Blase." Tijdens de optocht door het winkelcentrum neemt de Sint de tijd om zo veel mogelijk kinderen een handje te geven, te groeten. "Ik zie ze allemaal." Soms gaat hij met ze op de foto of krijgt hij een tekening. "Die kunstwerken neem ik mee terug naar Spanje, waar ik de mooiste uitzoek. Die krijgen een plekje in mijn werkkamer. Ik krijg ook wel eens werkstukken, die zet ik in een speciale ruimte om te exposeren. Dat is een van de voordelen van wonen in een paleis!"

Lees verder op pagina 3