Gastvrij ontvangst door de burgemeester.
Gastvrij ontvangst door de burgemeester. (Foto: Aangeleverd)

Sint kijkt uit naar weerzien met Waardse kinderen

Vervolg van de voorpagina

Baard

Elk jaar kent de intocht weer mooie momenten. "Zo zie ik de laatste jaren bijvoorbeeld veel kinderen uit het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard op het Stadsplein. Prachtig vind ik het dat ook zij kunnen kennismaken met deze mooie Nederlandse traditie." Minder fijn vindt de goedheiligman het als het koud en guur weer is. "Gelukkig heb ik een baard die me lekker warm houdt. Die baard hou ik goed bij, dat is mijn trots. Ik zie dat steeds meer mensen mij daarin volgen; zelfs de koning heeft tegenwoordig een baard! Staat hem goed trouwens."

WiFi

Sinterklaas heeft net als vorige jaren weer heel wat pieten meegenomen om hem te helpen - hij is natuurlijk ook de jongste niet meer. "Toen ik 200 werd ben ik gestopt met tellen..." De pieten die 's avonds schoenen moeten vullen, lopen niet mee tijdens de intocht. Ze werken dus in een schema van dag- en nachtdiensten. "Van tevoren hebben ze - net als ik zelf trouwens - zich goed voorbereid. Welke kinderen wonen er, waar wonen ze, wat staat er op hun verlanglijstje en - heel belangrijk - waar zitten de winkels? Zo hebben ze bijvoorbeeld een hele stapel van het Heerhugowaards Nieuwsblad doorgelezen. Ook hebben ze alle straten in Heerhugowaard uit hun hoofd geleerd. Natuurlijk heb je tegenwoordig ook smartphones en Google Maps en weet ik hoe het allemaal heet, maar soms heb je geen WiFi en dan moet je op je kennis afgaan."

Geheimpje

Aan het einde van het gesprek verklapt de Sint nog een geheimpje: "Weet je dat ik eigenlijk nog het liefste gewoon in de winkels de cadeautjes koop, en niet online. In de winkels zijn de leukste cadeautjes te vinden en je kunt meteen zien of het goed is. Ook word je hier in Heerhugowaard heel goed geholpen door al die vriendelijke winkeliers in Middenwaard, Centrumwaard en op het Raadhuisplein. Wees daar maar zuinig op!"