Minister Carola Schouten, Ed Nijpels, Albert Verlinde, Mariëtte Sedee, Arthur van Dijk, burgemeester Onno Hoes en Pieter van Geel planten de eerste boom.
Minister Carola Schouten, Ed Nijpels, Albert Verlinde, Mariëtte Sedee, Arthur van Dijk, burgemeester Onno Hoes en Pieter van Geel planten de eerste boom. (Foto: Rowin van Diest)

Startsein Minister Schouten en Ed Nijpels

HAARLEMMERMEER - Nationale Boomfeestdag én de presentatie van het Klimaatakkoord. Een unieke combinatie, want het belang van bomen als waardevolle en goedkope maatregel krijgt nauwelijks politieke aandacht in de klimaatdiscussie. Daarin is woensdag 13 maart verandering gekomen.

Klimaat-Boomfeestdag

Want ondanks dat Minister Carola Schouten, Ed Nijpels en de vijf klimaattafel-voorzitters om 10.00 uur in Den Haag moesten zijn als voorbereiding op de perspresentatie van de doorberekening, erkennen ze het belang van bomen als klimaatmaatregel én van het betrekken van kinderen bij de klimaatdiscussie. Daarom gaven zij in Hoofddorp het landelijke startsein voor de 63ste Nationale Boomfeestdag. Burgemeester Onno Hoes en wethouder Mariëtte Sedee ontvingen hen, samen met 350 kinderen. Ook Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde waren van de partij.

Er werden 350 klimaatbomen geplant, waarmee aandacht is gevraagd voor het belang van meer aanplant. En om kinderen direct bij die discussie te betrekken, lanceerden Haarlemmermeer en Nationale Boomfeestdag de KinderKlimaattafel: Kinderen van veertien basisschoolgroepen uit Haarlemmermeer spraken aan veertien KinderKlimaattafels over hun ideeën met burgemeester Hoes, wethouder Sedee, CdK Van Dijk, politici en het bedrijfsleven. De veertien plannen vormden samen de KinderKlimaatdeal die, na het bomen planten, door Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde aan burgemeester Hoes en kinderburgemeester Julia Pieters is aangeboden. Julia ging daarop met vier leeftijdgenootjes naar Den Haag om de KinderKlimaatdeal aan Nijpels aan te bieden.

Alle kinderen planten een eigen boom; 350 in totaal.