Het Navarra Spring Quartet uit Engeland.
Het Navarra Spring Quartet uit Engeland. (Foto: PR)

Passiemuziek met Navarro in Cruquius Museum

CRUQUIUS - In de serie CruquiusConcerten voert het Navarra String Quartet zaterdag 6 april om 20.15 uur het prachtige strijkkwartet 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' van Haydn uit.

Het succesvolle Navarra String Quartet bestaat ruimt 15 jaar en heeft Londen als thuisbasis. Destijds voltooiden de muzikanten hun opleiding in Manchester en Londen, waar het een strijkkwartet vormde, dat vanaf het begin al opviel en prijzen won. In de loop der jaren heeft het Navarra Quartet een internationale reputatie opgebouwd als een van de meest dynamische en poëtische hedendaagse strijkkwartetten.

Oorspronkelijk is 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' een orkestwerk dat bestaat uit inleiding, zeven langzame sonates, in feite symfonische bewegingen, gebaseerd op Jezus' zeven laatste woorden aan het kruis en een afsluitend Presto. Het was bedoeld voor de jaarlijkse liturgische dienst op Goede Vrijdag. Het werk is gecomponeerd voor een klassiek symfonieorkest. De versie voor strijkkwartet is gepubliceerd in 1787. Componist Joseph Hayn blijkt in zijn lijdensmuziek de juiste toon te hebben gevonden. Ondanks de ongebruikelijke opeenvolging van zeven langzame sonates maakt het werk diepe indruk. De muziek van 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' klinkt sereen, expressief en ontroert vanwege de manier waarop de componist elk kruiswoord van Christus indringend en beeldend verklankt.

Kaarten zijn te koop via www.CruquiusConcerten.nl en bij schouwburg De Meerse, 023-5563700. Het concert is te beluisteren in de Waterschapszaal in het Cruquius Museum aan de Cruquiusdijk.

Concertreeks verhuist

Dit is het laatste concert na 15 jaar CruquiusConcerten in het Cruquius Museum. De concerten verhuizen in december naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Een artistieke creatieve plek met een mooie akoestiek