Jong en oud geniet van miniaturen en modelbouwsels.
Jong en oud geniet van miniaturen en modelbouwsels. (Foto: Rowin van Diest)

Druk Modelbouwweekend in Transport Museum

Druk Modelbouwweekend in Transport Museum

NIEUW-VENNEP - Het gaat bijzonder goed met het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. Er zijn meer dan honderd vrijwilligers actief die precies weten hoe ze bezoekers moeten vermaken en inspireren, bleek ook afgelopen weekend tijdens het Modelbouwweekend.

Tweehonderd mensen genieten van 'treintjes'

Tijdens de speciale Beneluxspoordag 2019 kon jong en iets meer 'oud' genieten van de meest uiteenlopende modelbouwers. Modelbouwer Benschop uit Hoofddorp geniet er in ieder geval volop van: "Ik kreeg als jongen van 3 jaar een treintje. Vanaf dat moment ben ik helemaal in de ban van het modelspoor. En dat is inmiddels dus al 60 jaar het geval. Dit is een hobby die je blijft boeien. En je kan er alle kanten mee uit. Het zijn niet alleen de treinen, het spoor, maar ook alles eromheen."

Het evenement in het Transport Museum trekt rond de tweehonderd bezoekers. Het enthousiasme en de interesse van de hobbyisten in elkaar is groot. Benschop: "We voelen ons hier thuis en wie weet, komen we in de toekomst vaker. Er is veel plek, het museum is goed te bereiken en er zijn hier in de Haarlemmermeer nog voldoende liefhebbers. Het is tegenwoordig vooral erg moeilijk om jongeren te bereiken, maar via dit soort bijeenkomsten laten we zien dat we er nog altijd zijn. Wel jammer dat mijn vrouw er vandaag wegens ziekte niet bij is. Anders zijn we altijd gezellig samen."

Nooit klaar

Bij de modelspoorliefhebbers zijn heel veel verschillende onderdelen te ontdekken.

Harry van Wijnen uit Badhoevedorp heeft er inmiddels al veel van opgestoken: "Ik zag eerst alleen maar treinen en een mooi spoor. Maar ik heb me laten uitleggen dat er van alles omheen is gemaakt, zoals verschillende soorten boompjes en allerlei kleine poppetjes die van alles doen en meemaken. Het is een passie die nooit klaar is. Echt een van de leukste hobby┬┤s die een mens kan hebben. Ik hoop dat mijn kleinkinderen mijn trein met spoor willen overnemen. Het heeft al te lang doelloos op onze zolder gestaan. Erg zonde. En mijn vrouw zal blij zijn als er op die plek in ons huis weer wat ruimte komt."

Urenlang vertoeven

In het Transport Museum is zoveel te zien dat het makkelijk lukt om er urenlang te vertoeven. En dat doen dan ook steeds meer mensen. Bijzonder is de speciale Griezelbus, geïnspireerd op het werk van griezelschrijver Paul van Loon. Deze zeer opvallende bus is tijdelijk te gast in het Nieuw-Vennep. Je komt als bezoeker in een bijzondere auto die zelfs heel even heen en weer gaat. En je kan meedoen met een griezelig-grappige quiz. In twaalf vragen wordt duidelijk hoeveel de bezoekers weten van griezelen, maar ook hoe het is gesteld met de kennis van de Nederlandse taal.

Jonge vrijwilliger

Noah Elshout is pas 13, maar al zeer vakkundig bezig als vrijwilliger. Hij loopt in een prachtig uniform door het museum alsof hij jarenlange ervaring heeft. Via zijn vader kwam hij met het museum in contact. "Het is zeer aangenaam om hier met jong en oud om te gaan. En ze genieten allemaal van de Griezelbus en de straaljager die we hebben. En we hebben nog tientallen andere prachtige transportvoertuigen die de meeste mensen alleen maar van de film kennen. Hier kan je alles vinden om er een onvergetelijke dag van te maken."

Lees verder op pagina 3