In Vijfhuizen ging de organisatie zelfs met een bakfiets door het dorp.
In Vijfhuizen ging de organisatie zelfs met een bakfiets door het dorp. (Foto: NMCX Centrum voor Duurzaamheid)

Op pad voor Landelijke Opschoondag

Op pad voor Landelijke Opschoondag

HAARLEMMERMEER - Van Badhoevedorp tot Lisserbroek gingen honderden inwoners zaterdag 23 maart met elkaar de straat op om tijdens de zeventiende Landelijke Opschoondag hun buurt zwerfafvalvrij te krijgen.

Het aantal deelnemers is duidelijk gestegen. De groepen worden groter en het aantal initiatieven groeit. Van de Haarlemmermeerse initiatieven werden er negen ondersteund door NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

Het startschot voor de Landelijke Opschoondag, met als thema 'één buurt, één missie', klonk dinsdag 19 maart al in Hoofddorp. Hier luidden medewerkers van NMCX de voorjaarsschoonmaak in met een actie rondom de locatie die zij eind vorig jaar betrokken. In de week voorafgaand aan Landelijke Opschoondag waren ook al zes wandelgroepen actief die begeleid zijn door Team Sportservice Haarlemmermeer.

In Lisserbroek werd Opschoondag traditioneel groots aangepakt met de meeste lokale deelnemers in Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Jong en oud trok met de altijd bereidwillige, vrijwillige brandweer door het dorp. Op vrolijke wijze werd getoond hoe belangrijk het is om Lisserbroek schoon te houden. Alle acties waren live te volgen via de sociale mediakanalen van NMCX.

Haarlemmermeer zonder zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NMCX werkt intensief samen met bedrijven, inwoners, instanties en overheid om zwerfafval te verminderen en te zorgen dat een schone omgeving de norm blijft. Niet alleen bewustwording, ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel wordt gecreëerd. Een voorbeeld is 'SuperSchoon Haarlemmermeer', een netwerk van lokale ambassadeurs die streven naar een schoon Haarlemmermeer.