Informatieavond Herbert Vissers over alcohol- en drugsgebruik jongeren

Informatieavond Herbert Vissers over alcohol- en drugsgebruik jongeren

NIEUW-VENNEP - De ouderraad van het Herbert Vissers College organiseert maandag 8 april een informatieavond in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer. Diverse sprekers weiden uit over hun expertise. Wethouder van onderwijs, Marjolein Steffens- van de Water, opent de bijeenkomst.

De bekende kinderarts Dr. Nico van der Lely van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, expert op het gebied van alcohol en jeugd, is de eerste spreker. Hij richtte de polikliniek voor Jeugd en Alcohol op. Inmiddels zijn er al twaalf van deze kinderalcoholpoli's in Nederland.

"Aan een dronken puber zie je weinig. Niks zwalken of onvast op de benen, ze lopen nog prima in een rechte lijn. Maar dan ineens: báf. Nog voor ze zich aangeschoten voelen, gaan ze out. De hartslag daalt, de ademhaling wordt oppervlakkig, de lichaamstemperatuur zakt. Soms stuipen ze nog even, voor ze wegzakken in een coma die gemiddeld 3,5 uur duurt, maar ook een etmaal kan aanhouden. Je hoeft geen dokter te zijn om te begrijpen dat zo'n alcoholvergiftiging levensgevaarlijk is", sprak de kinderarts in eerdere interviews.

Gedragsverandering

Op de polikliniek voor Jeugd en Alcohol krijgen jongeren, die met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen, én hun ouders nazorg. Doel is het bereiken van gedragsverandering en onderkennen van eventuele onderliggende problemen, zodat de jongere niet opnieuw in de problemen komt met alcohol. Alcoholvergiftiging kan resulteren in hersenbeschadiging met verminderde leerprestaties en gedragsveranderingen als gevolg. Dit kan zelfs gebeuren als een kind nooit eerder alcohol heeft gedronken. Dr. Nico van der Lely zal de aanwezigen boeien met zijn overtuigende verhaal.

Preventie

Sprekers Nick de Wit en Marion Kooij wisselen elkaar af om in te gaan op diverse thema's. Beiden zijn preventiewerker bij Stichting Brijder Verslavingszorg Haarlemmermeer en geven voorlichting om problemen bij jongeren door alcohol- en drugsgebruik te voorkomen. Aan de orde komen vragen als: Wat is een verslaving en wat is de oorzaak? Hoe ontvankelijk is het kind voor een verslaving en hoe gaan ouders met hun kind in gesprek? Welke ondersteuning is hiervoor te krijgen?

Wijkagent Ton Wijsman is aanwezig om te reageren wanneer er specifieke vragen op zijn terrein vanuit de zaal worden gesteld.

De infoavond begint 19.00 uur met koffie en thee in de aula van het Beurtschipper-gebouw van het HVC, Noorderdreef 175. Aanmelden via www.hvc.nl. Toegang is vrij.