Prachtige bloesems sieren de bomen.
Prachtige bloesems sieren de bomen. (Foto: PR)

De lente is begonnen, tijd om met elkaar naar buiten te gaan

De lente is begonnen, tijd om met elkaar naar buiten te gaan

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente. Hét seizoen van krokussen, lammetjes en vogelnesten. Buiten wordt de natuur steeds groener en de zon laat zich weer wat vaker zien. Er worden ook veel dieren geboren. Het is een vruchtbare tijd.

Alle bloemen, bomen en planten beginnen in de lente weer te groeien. Kijk hoe krokussen opduiken uit de grond, hoe de blaadjes aan de bomen groeien en het gras dat steeds langer en groener wordt.

Vooral bolgewassen ontwikkelen zich snel tijdens de lente. Vanuit de bol kan de plant zeer snel groeien en bloeien. Snel wordt het zaad ontwikkeld, waarna de bladeren bovengronds weer afsterven en de bol in rust blijft tot het volgende lenteseizoen. Voorbeelden hiervan zijn krokussen en narcissen.

De dieren ontwaken uit hun winterslaap en kruipen naar buiten. De natuur biedt weer volop voedsel waardoor ze kunnen aansterken. De dagen worden langer en het zonlicht wordt sterker. Met het gevolg dat de mens dopamine en serotonine aanmaakt. Dit zijn stofjes die een opgewekt gevoel van vreugde teweegbrengen. Een reden waarom mensen zich vaak gelukkig voelen in de lente.

Genieten

Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om naar buiten te gaan. Pak de fiets, ga lekker werken in de tuin, schuif het zonnescherm uit en ga naar buiten. Het is tijd om te genieten.

Naar buiten gaan, kan ook heel dichtbij huis.