De gemeente gaat in de openbare ruimte ook zorgen voor veel groen.
De gemeente gaat in de openbare ruimte ook zorgen voor veel groen. (Foto: Pixabay)

Gemeente Haarlemmermeer investeert miljoenen in openbare ruimte

HAARLEMMERMEER - Ruim 17,5 miljoen investeert de gemeente in 2019 en 2020 in de openbare ruimte, aldus wethouder Marjolein Steffens-van de Water.

Het gaat om wegverhardingen, kunstwerken, verlichting, ANWB-bewegwijzeringsmasten (in voormalig Haarlemmerliede en Spaarnwoude), verkeersregelingsinstallaties, groen, watergangen en sportvelden. Alle onderdelen die aan de beurt zijn, zijn te vinden in het raadsvoorstel Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR). Bepalend zijn de technische noodzaak, informatie van inwoners en ondernemers en verkeersaspecten.

De lijst is lang. Een greep: In Zwanenburg wordt de bestrating in de Wilhelminalaan vervangen. Evenals de Zwanenburgdijk en de Dennenlaan (in 2020). Verder staat Graan voor Visch in Hoofddorp op het verhardingenlijstje. Bij al deze projecten worden ook de stoepen vervangen. vooral voor bewoners met rollator of kinderwagen.

Langs de Kalslagerring in Nieuw-Vennep staan grote bomen met gras. Om te zorgen voor meer kleur wordt veel gras vervangen. In overleg met de bewoners komen er nieuwe kleurrijke beplantingen. Nabij de scholen blijft het gras behouden. Tevens wordt het fietspad opnieuw gestraat. Om te voorkomen dat boomwortels onder de tegels groeien, wordt een wortelscherm tussen de bomen en het fietspad aangelegd.

In diverse straten in Rijsenhout - Drakenstraat, Vrijheidsstraat, Olympiastraat, Regenboogstraat, Verremeer - worden oude beplantingen vervangen voor groen blijvende- en bloeiende heesters.

Het kunstgrasveld van De Kikkers staat ook op de renovatielijst. Het college past, in het vervolg, bij vervanging gecoat rubber toe. Gecoat rubber krijgt de voorkeur boven rubber, omdat het beter te recyclen is, van goede kwaliteit is en omdat het langer meegaat dan kurk. De vermeende gevaren van rubber in de ondergronden zijn niet bepalend geweest bij de keuze, omdat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar zijn gebleken.

Wethouder Steffens ziet zich genoodzaakt de investeringen over 2 jaar uit te smeren. Er zijn mensen en aannemers nodig om alle werken uit te voeren, vandaar de fasering. Het accent van de vernieuwingen ligt op het toegankelijk maken van stoepen en straten. Ook is er meer financiƫle ruimte voor groen, bij voorkeur kleurrijk. Voorheen lag het accent op wegen, vanwege kapitaalvernietiging en verkeersveiligheid.

haarlemmermeergemeente.nl