Zware magneten trekken meer dan je lief is uit het water.
Zware magneten trekken meer dan je lief is uit het water. (Foto: Bol.com)

Magneetvissen beschadigt archeologische resten

HAARLEM - Mag je in Haarlem magneetvissen? Die vraag krijgt de gemeente regelmatig. Het antwoord is nee. Dat is vanwege de veiligheid, maar ook omdat je met magneetvissen archeologische resten in de bodem kan beschadigen.

Door: Heleen Geilenkirchen

Magneetvissen lijkt op het vissen zoals iedereen het kent, alleen word er dan niet gevist op vissen maar op metalen voorwerpen die in het water liggen (mits ze deels magnetisch zijn). Magneetvissen kun je langs meertjes, sloten, kanalen, grachten. Sommige magneetvissers gaan per boot om vanaf de reling hun vismagneet uit te werpen.

Magneetvissers gebruiken een sterke magneet om metalen voorwerpen uit het water te vissen. "Je kunt het een beetje vergelijken met rondlopen met een metaaldetector. Alleen zoek je niet op het land, maar in het water", vertelt Ani Zalinyan van de gemeente Haarlem. Een ander belangrijk verschil is dat zoeken met een metaaldetector wél mag, als je tenminste alleen in de bovenste 30 centimeter grond zoekt én het meldt bij de gemeente. "Magneetvissen is altijd verboden."

Dat verbod geldt in Haarlem al sinds 2013. Ani: "Een belangrijke reden hiervoor is de veiligheid." Zo halen magneetvissers soms nog niet ontplofte explosieven of oude oorlogsmunitie naar boven. Dagblad Trouw meldde eerder dat de (EOD) in 2019 tot nu toe al 98 keer moest uitrukken voor een door magneetvissers naar boven gehaald explosief.