Het karacteristieke gebouw wat zeer herkenbaar is.
Het karacteristieke gebouw wat zeer herkenbaar is. (Foto: Aardbalans)

Lezing Symboliek op Elswout

HAARLEM - De KennemerNatuurBibliotheek organiseert op vrijdag 9 augustus een lezing over Symbolen op landgoed Elswout. Spreker is Jan-Willem van Velzen die onderzoek doet op Elswout en als docent verbonden is aan De Groene academie. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Haarlemse KennemerNatuurBibliotheek.

Landgoed Elswout is vermaard tot ver buiten de regio. Met z'n weelderige moshellingen, sprookjesachtige prieeltjes en schilderachtige doorkijkjes, is het een geliefde plek bij velen. Deze magnifieke buitenplaats heeft ook een minder bekende zijde: het park had en heeft allerlei symboliek.

De symbolen verwijzen naar Griekse klassieken en christelijke verhalen maar ook naar alchemie en andere esoterische stromingen uit de westerse cultuurgeschiedenis. Het roemrijke verleden van Elswout wordt daarmee nog fascinerender dan het al was.

En passant bespreekt Van Velzen de nieuwste inzichten over de geschiedenis van het park die door zijn speurwerk ontdekt zijn. Enkele decennialang heersende mythen over Elswout worden met bronnenmateriaal doorprikt.

Een onontdekte wereld achter wat iedereen kan zien komt zo aan het licht en biedt een verrassende kijk op deze bijna vier eeuwen oude buitenplaats.

De KennemerNatuurBibliotheek is een gespecialiseerde studiebibliotheek met duizenden boeken over natuur en landschap, cultuurhistorie en duurzaamheid. Het is een van de meest veelzijdige natuurbibliotheken in Nederland.

De collectie is online doorzoekbaar. Meer informatie is te vinden op de website.

Meer informatie en aanmelden via www.degroeneacademie.nl KennemerNatuurBibliotheek, Brouwersstraat 57, Haarlem