Afbeelding
(Foto: Louis Braddock Clarke Zuzanna Zgierska)

Samenwerking tussen vier Haarlemse culturele instellingen

HAARLEM - De Haarlemse culturele instellingen ABC Architectuurcentrum, 37PK, Nieuwe Vide en de Pletterij versterken hun samenwerking op het gebied van vernieuwende kunst en cultuur en maatschappelijk- cultureel debat. Steeds vaker zullen de instellingen gezamenlijk activiteiten organiseren in de vorm van debatten, exposities of festivals.

De serie cultuurdebatten die in het najaar van 2019 op stapel staat, loopt vooruit op de nieuwe Cultuurnota van Haarlem. Een nieuwe nota zal namelijk in 2020 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het debat over toerisme zal gaan over de gevolgen van toerisme voor de economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van de stad. Gezien de ontwikkelingen in Amsterdam en de discussie naar aanleiding van het boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer een veelbesproken onderwerp.

Micro-Golf

Tenslotte, na de succesvolle editie in 2018 is ook het tweede Golf-festival geprogrammeerd. Dit jaar zullen naast het driedaagse festival in december, gedurende het najaar al meerdere 'Micro- Golf' avonden plaats gaan vinden en wordt er een voorproefje gegeven tijdens het Houtfestival.

Tot nu toe

In mei dit jaar organiseerden de vier instellingen een debat over de herinrichting van de Nieuwe Groenmarkt en verkoop van de Sint Antonius van Padua kerk aan ditzelfde plein. Twee ontwikkelingen die langs elkaar heen lijken te gaan. Beide activiteiten tonen de betrokkenheid van de instellingen bij zowel ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en cultuur als bij de maatschappelijke ontwikkelingen in Haarlem en omgeving.

Hoofdstroom

ABC Architectuurcentrum, 37PK, Nieuwe Vide en Pletterij willen op deze manier, in samenwerking, extra impulsen geven voor vernieuwende cultuur én het maatschappelijk- cultureel debat. Impulsen die tegenwicht bieden op de denkbeelden en geluiden uit de "hoofdstroom". Het alternatieve geluid is van belang om (ook in Haarlem) gehoord en gezien te worden en een gezond, democratisch en inspirerend klimaat te bieden.